Wykonanie
Ciekawe i bardzo smaczne kopytka - trzeba korzystać z dyni
póki jeszcze jest (albo wykorzystać zamrożone puree). Nie dość że kluseczki mają śliczny kolor, to jeszcze pysznie smakują zarówno takie prosto z
wody, jak i odsmażone na masełku.

SKŁADNIKI:250 g ugotowanych
ziemniaków250 g gęstego puree z dyni100 g
mąki pszennej + do podsypywania2 łyżki
mąki ziemniaczanej1
jajkosól,
gałka muszkatołowa (ewentualnie
papryka ostra i
pieprz jeśli kopytka nie będą w wersji słodkiej)1.
Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać puree z dyni (gdyby było bardzo wodniste nale ży je chwilę przesmażyć żeby troszkę odparowało) i
mąkę, posiekać. Dodać
jajko i zagnieść ciasto. Doprawić do smaku.2. Stolnicę podsypać
mąką, formować wałeczki i kroić nożem kopytka, wrzucać od razu na wrzątek i gotować ok 1 minuty od wypłynięcia.


Inspiracja: Kwestia smaku