ßßß
Składniki:500 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków.300 g dyni pozbawionej skóry i pestek2 małe jajka lub jedno duże200 g twaroguok. 50 g mąki pszennej (lub ile 'zabierze" ciasto)10 g mąki ziemniaczanejsól, pieprzgałka muszkatołowaWykonanie:Ziemniaki rozgnieć dokładnie praską. Dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rozgniecione ziemniaki połącz z twarogiem i dynią. Do masy dodaj jajka, sól, pieprz i gałkę. Wymieszaj. Dodaj mąkę ziemniaczaną i partiami mąkę pszenną. Jeśli ciasto jest zbyt luźne można dodać jeszcze mąkę pszenną. Wyrób ciasto. Uformuj wałeczek, lekko go spłaszcz i pokrój na kawałki. Kopytka gotuj na parze pod przykryciem 15-20 minut co jakiś czas przewracając (jeśli nie posiadasz naczynia do gotowania na parze, możesz użyć zwykłego garnka i sitka lub gazy oraz pokrywki). Można podać je na słodko z musem z owoców lub bardziej wytrawnie z gulaszem lub sosem serowym.Smacznego!