ßßß Cookit - przepis na Kopytka dyniowe

Kopytka dyniowe

nazwa

Wykonanie

Musiałam pilnie zużyć dynię:) Niby nic trudnego. Krem z dyni i po problemie. Ale kiedy rano zabierałam się za gotowanie wpadł mi do głowy pomysł na kopytka. Ok..wymaga to trochę zachodu ( moim zdaniem...) ponieważ..trzeba obrać ziemniaki...a ja nie cierpię obierać ziemniaków. Zwłaszcza o 6:30 rano. Ale chęć zjedzenia kopytek okazała się silniejsza. I opłaciło się. Sposób przygotowania może zaskoczyć ale zapewniam że warto trochę "powydziwiać".
Składniki:
500 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków.
300 g dyni pozbawionej skóry i pestek
2 małe jajka lub jedno duże
200 g twarogu
ok. 50 g mąki pszennej (lub ile 'zabierze" ciasto)
10 g mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Ziemniaki rozgnieć dokładnie praską. Dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rozgniecione ziemniaki połącz z twarogiem i dynią. Do masy dodaj jajka, sól, pieprz i gałkę. Wymieszaj. Dodaj mąkę ziemniaczaną i partiami mąkę pszenną. Jeśli ciasto jest zbyt luźne można dodać jeszcze mąkę pszenną. Wyrób ciasto. Uformuj wałeczek, lekko go spłaszcz i pokrój na kawałki. Kopytka gotuj na parze pod przykryciem 15-20 minut co jakiś czas przewracając (jeśli nie posiadasz naczynia do gotowania na parze, możesz użyć zwykłego garnka i sitka lub gazy oraz pokrywki). Można podać je na słodko z musem z owoców lub bardziej wytrawnie z gulaszem lub sosem serowym.
Smacznego!
Źródło:http://kropla-oliwy.blogspot.com/2013/09/kopytka-dyniowe.html