Wykonanie
Gorące, leniwe lato... leniwy więc obiad... ale za to jaki pyszny!!!
Proporcje dla 3-4 osób250 g
twarogu300 g
ziemniaków1
jajko2 łyżki
mąki ziemniaczanejok. 11-13 łyżek
mąki pszennejsól,
pieprzZiemniaki ugotować w mundurkach, jeszcze ciepłe obrać, wrzucić do malaksera i zmiksować na gładką masę, dodać
twaróg, oraz pozostałe składniki, na tym etapie masa może być już za twarda do wyrabiania malakserem więc trzeba będzie użyć rąk. Z masy uformować wałek, spłaszczyć go lekko i pokroić ukośnie w kawałki. Gotować w osolonej wodzie około 3 minut. Można podawać prosto z
wody lub podsmażyć na masełku. Można serwować z podsmażonym
boczkiem,
cebulką, zasmażką z
bułki tartej lub na słodko z
cukrem.