Wykonanie

Składniki:8 średniej wielkości
ziemniaków2
żółtka1 szklanka + 2 kopiaste łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanejszczypta
soliszczypta
imbiruFarsz:25 dag
sera białego potrójnie mielonego2 kopiaste łyżki
żółtego sera starte na tarce o drobnych oczkach1 duża
cebula3 łyżki
oleju1
żółtkosól i
pieprz do smakuPrzygotowujemy farsz: drobno pokrajaną
cebulę lekko rumienimy na rozgrzanym
oleju, często mieszając.

Cebuleczka......................................................................Gdy przestygnie dodajemy ją do
białego sera razem z
żółtym serem,
żółtkiem,
solą i
pieprzem.

Jeszcze przed mieszaniem.....................................................Wszystko razem dokładnie mieszamy, farsz powinien być pikantny.

Farsz
serowy.....................................
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, gdy będą miękkie odcedzamy z nadmiaru
wody i ugniatamy.

Gotujące się
ziemniaki.................................................Do gorących ubitych
ziemniaków dodajemy
żółtka, obie
mąki,
imbir i
sól.

Składniki na ciasto.......................................................Ciasto zagniatamy jak na kopytka.

Ciasto ziemniaczane...............................................Ciasto dzielimy na trzy kawałki i po kolei na podsypanej
mąką stolnicy toczymy grube wałki.

Wałek ziemniaczany.........................................Każdy wałek kroimy w niezbyt duże kawałki, każdy lekko rozpłaszczamy, nadziewamy porcją farszu.

Nadziewanie knedelków................................................Dokładnie zlepiamy i układamy-miejscem zlepienia na dole-na czystej ściereczce.

Knedelki na ściereczce.......................................................Uformowane knedelki wrzucamy na wrzącą, osoloną
wodę. Gotujemy na średnim ogniu, od chwili gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze przez 3 minuty.

We wrzątku......................................................................Podajemy gorące polane zasmażaną na
oliwie cebulą. Smacznego !

Ziemniaczane knedelki z
białym serem......................................................

I jeszcze ujęcie z farszem.............................................................