ßßß Cookit - przepis na Kotlety schabowe nadziewane pieczarkami

Kotlety schabowe nadziewane pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Rodzinny przepis, tym razem mojego wujka. Bardzo łatwy w przygotowaniu, lecz smaczny i efektowny. Schab idealny na niedzielny obiad.
A jako że wiadomym jest, iż schab najlepszy jest wtedy, gdy usmażony jest na smalcu, przepis ten przy okazji bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
kilogram mięsa schabowego
pół kilograma pieczarek
jedna duża cebula
przyprawy: sól, czerwona papryka słodka, czosnek
20 dag sera żółtego
Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem - do smażenia
bułka tarta i mąka pszenna do obtoczenia
2 jajka rozbełtane
musztarda (można pominąć)
Mięso kroimy na kotlety ALE rozcinamy je do końca dopiero co dwa, czyli dwa kotlety muszą być ze sobą "połączone" jako jeden.
Rozbijamy je, smarujemy musztardą, posypujemy papryką słodką i czosnkiem (można też vegetą).
Na jedną ze stron kładziemy pokrojony w plasterki żółty ser. Pieczarki obieramy (chyba, że są świeże) i kroimy na małe części. Przekładamy do garnka, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, pół łyżeczki soli i około 2 łyżek oleju. Dusimy pod przykryciem do wyparowania powstałej wody. Letnie pieczarki przekładamy na tę stronę kotletów, na której położyliśmy żółty ser.
Przykrywamy drugą częścią kotleta, dociskamy brzegi paznokciami i w miarę możliwości zawijamy.
Delikatnie obtaczamy: w mące, następnie w jajku, na koniec w tartej bułce.
Smakowitą Pajdę (ok. 2-3 łyżek) roztapiamy na patelni. Schab smażymy do zbrązowienia z obu stron. Przyznam, że usmażony na Smakowitej Pajdzie jest naprawdę dobry - posmaczku daje tutaj cebulka i jabłko, znajdujące się w smalczyku. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie właśnie tym delikatnym posmakiem i chrupkością w/w dodatków oraz całkowicie 100% składem roślinnym, dzięki czemu jest zdrowsza niż tradycyjny smalec.
Źródło:http://elawkuchni.blogspot.com/2014/02/kotlety-schabowe-nadziewane-pieczarkami.html