Wykonanie
Rodzinny przepis, tym razem mojego wujka. Bardzo łatwy w przygotowaniu, lecz smaczny i efektowny.
Schab idealny na niedzielny obiad.A jako że wiadomym jest, iż
schab najlepszy jest wtedy, gdy usmażony jest na
smalcu, przepis ten przy okazji bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
kilogram
mięsa schabowegopół kilograma
pieczarekjedna duża
cebulaprzyprawy:
sól,
czerwona papryka słodka,
czosnek20 dag
sera żółtegoSmakowita Pajda z
cebulką i
jabłkiem - do smażenia
bułka tarta i
mąka pszenna do obtoczenia2
jajka rozbełtane
musztarda (można pominąć)
Mięso kroimy na kotlety ALE rozcinamy je do końca dopiero co dwa, czyli dwa kotlety muszą być ze sobą "połączone" jako jeden.
Rozbijamy je, smarujemy
musztardą, posypujemy
papryką słodką i
czosnkiem (można też
vegetą).
Na jedną ze stron kładziemy pokrojony w plasterki
żółty ser.
Pieczarki obieramy (chyba, że są świeże) i kroimy na małe części. Przekładamy do garnka, dodajemy drobno pokrojoną
cebulę, pół łyżeczki
soli i około 2 łyżek
oleju. Dusimy pod przykryciem do wyparowania powstałej
wody. Letnie
pieczarki przekładamy na tę stronę kotletów, na której położyliśmy
żółty ser.
Przykrywamy drugą częścią kotleta, dociskamy brzegi paznokciami i w miarę możliwości zawijamy.
Delikatnie obtaczamy: w
mące, następnie w
jajku, na koniec w
tartej bułce.
Smakowitą Pajdę (ok. 2-3 łyżek) roztapiamy na patelni.
Schab smażymy do zbrązowienia z obu stron. Przyznam, że usmażony na Smakowitej Pajdzie jest naprawdę dobry - posmaczku
daje tutaj
cebulka i
jabłko, znajdujące się w smalczyku. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie właśnie tym delikatnym posmakiem i chrupkością w/w dodatków oraz całkowicie 100% składem roślinnym, dzięki
czemu jest zdrowsza niż tradycyjny
smalec.