Wykonanie
Home / Dania
mięsne / Dania obiadowe / domowe przepisy / domowy posiłek / frytki / kuchnia domowa / przepisy mamy / przepisy tradycyjne /
schab /
schab z frytkami / Roladki
schabowe z nadzieniemRoladki
schabowe z nadzieniemCoś na typowy domowy posiłek. Postanowiłam tym razem zrobić roladki
schabowe, dawno ich nie robiłam i naszła mnie ochota. Najtrudniejsze było to że zawsze
jadłam je zrobione przez moją mamę, tym razem musiałam zrobić je sama :) Wyszło chyba całkiem smacznie bo mojemu mężowi bardzo smakowało. Bardzo lubię odtwarzać te moje wszystkie domowe przepisy, z jednej strony to powrót do tych wszystkich smaków a jednocześnie wyzwanie czy uda mi się to zrobić :) Zamiast zwykłego puree postanowiłam dodać frytki ale jednym słowem wyszedł pyszny aromatyczny i domowy obiad :DSkładniki:6 plastrów
schabu, 1 duża
cebula, 30dkg
pieczarek, 0,5
papryki czerwonej, kilka plasterków
sera żółtego, 2-3 ząbki
czosnku,
oliwa,
sól,
pieprz,
bułka tarta,
jajko.Przygotowanie:1. Przygotowujemy marynatę,
czosnek wyciskamy, dodajemy
sól,
pieprz i trochę
oliwy, mieszamy.2. Plastry
schabu rozbijamy. Obtaczamy w marynacie. Odstawiamy do lodówki3.
Cebule i
pieczarki obieramy. Kroimy w plastry, natomiast
cebulę w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną
oliwy. Smażymy.(możemy podlewać odrobiną
wody)4.
Paprykę kroimy w plasterki.5. Na plastry
mięsa wykładamy po łyżce smażonych
pieczarek z
cebulą, po pasku
papryki oraz
sera żółtego. Zawijamy plastry z farszem, jak roladki.6. Roladki obtaczamy w rozbełtanym
jajku, następnie w
bułce tartej. Wykładamy na rozgrzaną patelnię z
oliwą. Smażymy ok 10 minut z każdej strony.Możemy podawać z pieczonymi
ziemniakami, puree czy frytkami;-)
About Antolka Jakuszkowa