Wykonanie
Jednak, jak chce się pisać blog kulinarny, należy wygospodarować stanowczo więcej czasu. Od ostatniej publikacji upłynęło już kilka dni, a ja dopiero dziś znalazłem chwilę, aby zamieścić nowe przepisy.Na początek, podaję przepis na potrawę, którą uwielbiają nasze dzieci, a mam wrażenie, że innym również smakuje (rodzina, znajomi)Od razu, dodam, że mieliśmy kłopot z nazwaniem tej potrawy, wcześniej nigdy się, nad tym nie zastanawialiśmy, po prostu były to
pieczarki w zawijanym schabie, więc jeżeli ktoś uzna, że zaproponowana nazwa jest nazbyt "oryginalna" niech nam to wybaczy.
składniki :*
schab (ilość w zależności od planowanego obiadu, my kupujemy 1 kg)*
bułka tarta*
masło*
jajka (2 sztuki)*
pieczarki (30 dkg)*
cebula dymka*
czosnek*
masło (1/3 kostki)*
pieprz*
sól*
ser żółty (np. edamski - 30 - 50 dkg, można łączyć z wędzonym np. tylżyckim)Przygotowania zaczynamy, od po porcjowania
schabu, z uwagi na to, że będziemy bardzo mocno rozbijali pokrojone kawałki, nie muszą być tak dzielone jak do klasycznych
schabowych. Proponuję pokroić
schab na kawałki o grubości nie większej niż 3 cm. Następnie mocno rozbijamy poszczególne kawałki
schabu.
Może, nie wygląda to nazbyt estetycznie, ale chciałem pokazać jak mocno rozbijamy
schab.Kolejne rozbite kawałki
schabu posypujemy
solą, świeżo startym
pieprzem,
majerankiem i skraplamy lekko
oliwą z oliwek. Układamy na talerzu jeden na drugim, przykrywamy drugim talerzem i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Teraz mamy czas na przygotowanie farszu z
pieczarek i
sera.Pokrojone
pieczarki wrzucamy na rozgrzane w rondlu
masło, na którym wcześniej "poddusiliśmy"
czosnek i
dymkę, dodajemy
sól,
pieprz, odrobinę
chilli (to już do indywidualnej oceny) i całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem, ok. 20 min. Możemy w trakcie duszenia podlać nie co
wody. Na koniec duszenia dodajemy do
pieczarek,
natkę pietruszki. Kiedy
pieczarki przygotowują się w rondlu, ścieramy
żółty ser.Przygotowujemy kolejno talerze z rozbitymi
jajkami, i
bułką tartą.
Składamy
schabowy, z nałożonym wcześniej farszem (duszone
pieczarki z rondla, posypany starty
żółty ser) w kostkę:
obtaczamy w jajkach:
w
bułce tartej:
i tak przygotowane podsmażamy na
oleju, na patelni. Staramy się obsmażyć z każdej ze stron, do zarumienienia się
bułki tartej. Następnie przekładamy opieczone "kieszenie" do naczynia żaroodpornego, podlewamy małą ilością
wody i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (temperatura 180 stopni C) na około godzinę. Przykrywamy naczynie folią aluminiową.uff, efekt końcowy:
podajemy z pieczonymi
ziemniakami, krojonymi w ósemki.Smacznego.