ßßß Cookit - przepis na Szkoła gotowania a w niej chłodnik

Szkoła gotowania a w niej chłodnik

nazwa

Wykonanie

Ten Pan zawsze mnie zaskakuje i muszę przyznać, że pierwszą rzeczą jaką robię po zakupie miesięcznika "kuchnia" to zaglądam na stronę własnie tam gdzie szefem kuchni jest p.Adam.
Właściwie to nie wiem dlaczego ta strona mnie ciekawi najbardziej? może ze względu na prostotę potraw jakie prezentuje nam szef kuchni, może dlatego, że własnie zawsze są to potrawy przedstawione krok po kroku, może dlatego w jaki sposób są podane, opisane i trafnie dobrane do sezonu a może zwyczajnie ten Pan ma ładne oczy i ten wzrok mnie powala :-) W każdym razie od czasu kiedy polubiłam to pisemko zawsze wykonuję propozycję szkoły gotowania a oto i ona, propozycja na lipiec!
Chłodnik na botwince
autor: Adam Chrząstowski "kuchnia" 7/2011
Składniki:
2 pęczki botwiny użyłam jednego
1 łyżka masła
3-4 ogórki użyłam jednego
pęczek szczypiorku i koperku
pęczek rzodkiewki
1 ząbek czosnku
1/2 l zsiadłego mleka
1/2 l jogurtu naturalnego
jaja przepiórcze
8 szyjek rakowych pominęłam
Przygotowanie:
Botwinę myjemy, młode buraczki obierami i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łodygi siekamy a liście kroimy w poprzek na paseczki.
W głębokim rondlu o pojemności 1,5l rozgrzewamy masło, szklimy cebulę, dodajemy tarte buraczki i smażymy 5 minut. Wrzucamy posiekane łodygi i dusimy kolejne pół minuty, dodajemy liście i dusimy jeszcze chwilę.Nie dusimy długo botwiny gdyż straci kolor! Dodajemy tyle wody by przykrywała botwinę, zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Obieramy ogórki, ścieramy na tarce jak buraki, dodajemy do całości w garnku, siekamy koper, szczypior i czosnek, również dodajemy zalewając zsiadłym mlekiem i jogurtem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z połówkami jajek i szyjkami rakowymi.
Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2011/07/szkoa-gotowania-w-niej-chodnik.html