Wykonanie
Ten Pan zawsze mnie zaskakuje i muszę przyznać, że pierwszą rzeczą jaką robię po zakupie miesięcznika "kuchnia" to zaglądam na stronę własnie tam gdzie szefem kuchni jest p.Adam.Właściwie to nie wiem dlaczego ta strona mnie ciekawi najbardziej? może ze względu na prostotę potraw jakie prezentuje nam szef kuchni, może dlatego, że własnie zawsze są to potrawy przedstawione krok po kroku, może dlatego w jaki sposób są podane, opisane i trafnie dobrane do sezonu a może zwyczajnie ten Pan ma ładne oczy i ten wzrok mnie powala :-) W każdym razie od czasu kiedy polubiłam to pisemko zawsze wykonuję propozycję szkoły gotowania a oto i ona, propozycja na lipiec!

Chłodnik na
botwinceautor: Adam Chrząstowski "kuchnia" 7/2011Składniki:2 pęczki botwiny użyłam jednego1 łyżka
masła3-4
ogórki użyłam jednegopęczek
szczypiorku i
koperkupęczek
rzodkiewki1 ząbek
czosnku1/2 l
zsiadłego mleka1/2 l
jogurtu naturalnegojaja przepiórcze8 szyjek
rakowych pominęłamPrzygotowanie:Botwinę myjemy,
młode buraczki obierami i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łodygi siekamy a liście kroimy w poprzek na paseczki.W głębokim rondlu o pojemności 1,5l rozgrzewamy
masło, szklimy
cebulę, dodajemy tarte
buraczki i smażymy 5 minut. Wrzucamy posiekane łodygi i dusimy kolejne pół minuty, dodajemy liście i dusimy jeszcze chwilę.Nie dusimy długo botwiny gdyż straci kolor! Dodajemy tyle
wody by przykrywała botwinę, zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.Obieramy
ogórki, ścieramy na tarce jak
buraki, dodajemy do całości w garnku, siekamy
koper,
szczypior i
czosnek, również dodajemy zalewając
zsiadłym mlekiem i
jogurtem. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Podajemy z połówkami
jajek i szyjkami rakowymi.Smacznego!