PDFPrzyszła wiosna a z nią czas na lekkie i smaczne zupy. Na blogu pojawiał się już jeden przepis na chłodnik, ale dziś coś bardziej lekkiego.Składniki:litr jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka2 duże ogórkipęczek rzodkiewkipęczek koperkupęczek szczypiorkułyżeczka soliłyżka cukru2 ząbki czosnku2 jajka na porcjęPrzygotowanie:1. Mleko lub jogurt delikatnie miksujemy z solą i cukrem. Jajka gotujemy na twardo.2. Ogórek trzemy na tarce o dużych oczkach. Solimy i odstawiamy by puścił soki.3. Czosnek i rzodkiewkę trzemy na tarce o małych oczkach, mieszamy z jogurtem.4. Koperek i szczypiorek drobniutko siekamy i dodajemy do chłodnika.5. Następnie dodajemy ogórka wraz z wytworzonym sokiem. Dokładnie mieszamy i próbujemy. Ewentualnie dosalamy do smaku. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki, by odpowiednio się schłodził.6. Podajemy z jajkiem na twardo i rzodkiewką pokrojoną w plasterki.Przepis bierze udział w akcji:Smacznego!!!PDF