ßßß Cookit - przepis na Rekonstruowany chłodnik litewski z jajkiem w koszulce wg Adama Chrząstowskiego

Rekonstruowany chłodnik litewski z jajkiem w koszulce wg Adama Chrząstowskiego

nazwa

Wykonanie

Kontynuujemy cykl warsztatowych przepisów kuchni polskiej (relacja - klik!). Tym razem chłodnik. ;) Powiem szczerze, że to był pierwszy chłodnik w życiu, jaki próbowałam. Zawsze byłam sceptyczna do tego rodzaju zup. Wychodziłam z założenia, że zupa (a już szczególnie WARZYWNA) powinna być ciepła. Jak się okazuje całkiem niesłusznie. Warto próbować wszystkiego, bo chłodnik bardzo mi posmakował ;).
Składniki:
chłodnik:
2 pęczki botwinki
1 cebula
stołowa łyżka masła
2 zielone ogórki (około 200g)
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek koperku
1 pęczek rzodkiewki
2 ząbki czosnku
1/2 litra zsiadłego mleka
1/2 litra jogurtu naturalnego
6 łyżek obgotowanych szyjek rakowych (ewentualnie paluszków krabowych)
sól, pieprz
jajka w koszulce:
4 jaja kurze
1,2 litra wody
2 łyżki stołowe octu spirytusowego
miska z bardzo zimną wodą
Przygotowanie:
chłodnik:
Botwinkę myjemy. Małe buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łodygi botwinki oraz cebulę drobno siekamy. Liście botwinki kroimy w drobne paseczki. W rondlu rozgrzewamy masło i szklimy na nim cebulę. Po chwili dorzucamy tarte buraczki i podsmażamy pół minuty. Następnie wrzucamy posiekane łodygi i dusimy kolejne pół minuty. Dodajemy liście i dusimy jeszcze chwilę. (Kolejność jest tutaj istotna, bowiem zaczynamy od najtwardszych części, a kończymy na najbardziej delikatnych). Botwinkę podlewamy wodą, tak aby ją przykryła. Zagotowujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przecedzamy botwinkę przez sito. Kawałki buraczków, łodyg oraz liście odkładamy do jednej miski. Do odcedzonego wywaru dajemy zsiadłe mleko i jogurt naturalny. Doprawiamy solą i pieprzem. Chłodnik odstawiamy. Ogórki obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Siekamy czosnek, szczypior oraz koperek. Umytą rzodkiewkę kroimy w półplasterki. Wszystkie przygotowane składniki (ogórki, rzodkiewkę, szczypior, koperek oraz czosnek) dodajemy do miski z elementami botwinki. Delikatnie mieszamy.
jajko w koszulce:
Każde jajko gotujemy po kolei. Do płaskiego i dużego rondla nalewamy wodę i ją zagotowujemy. Do gotującej się wody wlewamy ocet. Zmniejszamy płomień pod garnkiem, tak aby woda była blisko wrzenia. Jajko wbijamy delikatnie do małej miseczki. Łyżką lub trzepaczką mieszamy wodę z octem tak, aby powstał wir. Jajko przelewamy \w środek wiru. Gotujemy 2,5-3 minuty. Białko powinno się ściąć i otulić płynne żółtko. Ugotowane jajko wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową. Zanurzamy na sekundę w bardzo zimnej wodzie. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z chłodnikiem.
sposób podania:
W miseczkach umieszczamy porcję warzyw z koperkiem i czosnkiem. Dorzucamy kilka szyjek rakowych. Zalewamy chłodnikiem. Układamy jajko w koszulce. Smacznego!
foto Agnieszka Gogolewska (Galeria BlogerChef)
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2013/07/rekonstruowany-chodnik-litewski-z.html