Wykonanie
Kontynuujemy cykl warsztatowych przepisów kuchni polskiej (relacja - klik!). Tym razem chłodnik. ;)
Powiem szczerze, że to był pierwszy chłodnik w życiu, jaki próbowałam. Zawsze byłam sceptyczna do tego rodzaju zup. Wychodziłam z założenia, że zupa (a już szczególnie WARZYWNA) powinna być ciepła. Jak się okazuje całkiem niesłusznie. Warto próbować wszystkiego, bo chłodnik bardzo mi posmakował ;).

Składniki:chłodnik:2 pęczki
botwinki1
cebulastołowa łyżka
masła2 zielone
ogórki (około 200g)1 pęczek
szczypiorku1 pęczek
koperku1 pęczek
rzodkiewki2 ząbki
czosnku1/2 litra
zsiadłego mleka1/2 litra
jogurtu naturalnego6 łyżek obgotowanych szyjek
rakowych (ewentualnie paluszków
krabowych)
sól,
pieprzjajka w koszulce:4
jaja kurze1,2 litra
wody2 łyżki stołowe
octu spirytusowegomiska z bardzo zimną
wodąPrzygotowanie:chłodnik:
Botwinkę myjemy. Małe
buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łodygi
botwinki oraz
cebulę drobno siekamy. Liście
botwinki kroimy w drobne paseczki. W rondlu rozgrzewamy
masło i szklimy na nim
cebulę. Po chwili dorzucamy tarte
buraczki i podsmażamy pół minuty. Następnie wrzucamy posiekane łodygi i dusimy kolejne pół minuty. Dodajemy liście i dusimy jeszcze chwilę. (Kolejność jest tutaj istotna, bowiem zaczynamy od najtwardszych części, a kończymy na najbardziej delikatnych).
Botwinkę podlewamy
wodą, tak aby ją przykryła. Zagotowujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przecedzamy
botwinkę przez sito. Kawałki
buraczków, łodyg oraz liście odkładamy do jednej miski. Do odcedzonego
wywaru dajemy
zsiadłe mleko i
jogurt naturalny. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Chłodnik odstawiamy.
Ogórki obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Siekamy
czosnek,
szczypior oraz
koperek. Umytą
rzodkiewkę kroimy w półplasterki. Wszystkie przygotowane składniki (
ogórki,
rzodkiewkę,
szczypior,
koperek oraz
czosnek) dodajemy do miski z elementami
botwinki. Delikatnie mieszamy.
jajko w koszulce:Każde
jajko gotujemy po kolei. Do płaskiego i dużego rondla nalewamy
wodę i ją zagotowujemy. Do gotującej się
wody wlewamy
ocet. Zmniejszamy płomień pod garnkiem, tak aby
woda była blisko wrzenia.
Jajko wbijamy delikatnie do małej miseczki. Łyżką lub trzepaczką mieszamy
wodę z
octem tak, aby powstał wir.
Jajko przelewamy \w środek
wiru. Gotujemy 2,5-3 minuty.
Białko powinno się ściąć i otulić płynne
żółtko. Ugotowane
jajko wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową. Zanurzamy na sekundę w bardzo zimnej wodzie. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Podajemy z chłodnikiem.sposób podania:W miseczkach umieszczamy porcję warzyw z
koperkiem i
czosnkiem. Dorzucamy kilka szyjek
rakowych. Zalewamy chłodnikiem. Układamy
jajko w koszulce. Smacznego!


foto Agnieszka Gogolewska (Galeria BlogerChef)