Wykonanie
Bez wątpienia jestem masochistką. Obecnie dla odmiany jestem na diecie
białkowej bo u Leona zdiagnozowano skazę
białkową (w ciąży byłam na diecie cukrzycowej). Ale nie potrafię się powstrzymać od pichcenia nowych rzeczy (które rzecz jasna sama chętnie bym spróbowała). Tak jest i teraz. U mnie w domu nigdy nie robiono chłodników i jakoś nigdy mnie do nich nie ciągnęło aż do teraz. Zobaczyłam ten przepis w aktualnym wydaniu miesięcznika „Kuchnia” i tak podziałał na moją wyobraźnię, że musiałam go zrobić. Aromat przy jego przygotowywaniu jest wielce obiecujący a i smak niewiele ustępuje – jak twierdzi główny tester – czyli mój mążNiech no ja tylko porzucę dietę! Na pewno
wrócę do tego przepisu nie raz.W oryginale przepis jest wersją wykwintną z przepiórczymi
jajami oraz szyjkami rakowymi – autor jednak podaje zamienniki, z których ja skorzystałam.Do tego chłodnika jak sądzę będą pasowały kotlety ziemniaczane z
orzechami, które zamierzam zrobić.

Składniki :2 pęczki
botwinki,1
cebula,1 łyżka
masła,3-4
ogórki (200 g),1 pęczek
szczypiorku,1 pęczek
koperku,1 pęczek
rzodkiewki,1 ząbek
czosnku,1/2 l
zsiadłego mleka,1/2 l
jogurtu naturalnego,
sól,
pieprz8
jajek przepiorczych ugotowanych na twardo (u mnie
jajka kurze),6 obgotowanych szyjek
rakowych (u mnie pieczona
cielęcina).Wykonanie :
Botwinkę dokladnie umyć.
Młode buraczki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Łodygi
botwinki posiekać a liście pokroić w poprzek na milimetrowe paseczki.
Cebulę drobno posiekać. W głębokim rondlu o pojemności co najmniej 1.5 litra rozgrzać
masło i zeszklić
cebulę. Dodać tarte
buraczki i podsmażyć pół minuty. Wrzucić posiekane łodygi
botwinki i dusić kolejne pół minuty. Dodac liście i dusić chwilkę. Dodać tyle
wody aby zakryła
botwinkę, zagotować i odstawić do ostygnięcia (najlepiej w kąpieli z lodowatej
wody).
Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół. Jeśli nasiona sa duże, usunać je łyżeczką. Zetrzeć ogóki na tarce o grubych oczkach.
Szczypior i
koperek pokroic niezbyt drobno,
rzodkiewki w półplasterki,
czosnek posiekać. Warzywa,
zioła i
czosnek zmieszać z
botwinką. Dodać
zsaiadłe mleko i
jogurt. Doprawić
solą i
pieprzem, odstawić do schłodzenia. Podawać z połówkami
jajek i
mięsem bądź szyjkami rakowymi.