Wykonanie
Zawładnęły mną sałatki ostatnio bardzo mocno, do tego stopnia, że pochłaniam je bez umiaru w dużych ilościach i nawet nie muszę jeść
mięsa - super sprawa! bardzo mi się podoba ta nowa odmiana:) dziś
sałatka wyjątkowa, z blanszowanego
bobu i
brokułów... z dodatkiem prażonych pestek dyni,
orzechów,
słonecznika i
sezamu...wszystko co w sałatkach powinno się znaleźć! Nie wiem jak Wy ale ja bardzo lubię
miodową musztardę, którą dodaję dość często do dresingów, podkreśla smak
słodyczy a zarazem
daje delikatną ostrość - polecam jeśli jeszcze nie
mieliście okazji wypróbować. Wreszcie dzisiaj lekkie ochłodzenie, upały zupełnie mi nie sprzyjają, ale nie ma co narzekać bo niebawem znowu paskudna zima a jej nie lubię najbardziej na świecie! Zajadajmy się zatem,
póki jeszcze to możliwe ..nowalijkami :) widziałam jeszcze ostatnio nawet
szparagi...może się skuszę, kto wie:)

przepis własnySkładniki:250g
bobu1
brokułgarść: pestek dyni,
słonecznika,
orzechów włoskich, laskowych,
sezamu1/2 zielonej
papryczki chili (uwaga ostra! )opakowanie mixu liści- rukola+ botwina1/2 opakowania
sera lazurDresing:łyżka
miodu2 łyżeczki
musztardy miodowej1/4 szklanki
oliwy z
orzechów włoskich2 łyżki
oleju lnianegosok z jednej
limonki1 łyżeczka
octu balsamicznego1 łyżeczka
octu winnego cherry
sól,
pieprzWszystko włożyć do blendera i zmiksować, odstawić do lodówki.Zagotować
wodę w dużym garnku, przygotować dużą wypełnioną miskę z lodowatą
wodą i najlepiej
lode, do gotującej się
wody wkładać najpierw
bób, odczekać 3 minuty i wyciągać łyżką cedzakową do miski z
lodem ( zatrzymuje się wtedy proces gotowania ) następnie postąpić tak samo z
brokułem.Uprażyć
orzechy, pestki,
słonecznik i
sezam - uważać by nie spalić!
chili posiekać ukośnie bardzo cienko, lazur pokruszyć.Na talerz wyłożyć liście
rukoli i botwiny, do naczynia wrzucić
bób,
brokuły i uprażoną mieszankę ( ja przygotowywałam to porcyjnie tz każdemu z osobna ) dodać 3 łyżki dresingu i dobrze wymieszać łyżką. Przełożyć zawartość naczynia na
sałatę, posypać pokruszonym lazurem oraz kilkoma plasterkami
chili, polać ponownie dwiema łyżkami dresingu i od razu podawać.Polecam, jest smaczna!