ßßß
przepis własnySkładniki:250g bobu1 brokułgarść: pestek dyni, słonecznika, orzechów włoskich, laskowych, sezamu1/2 zielonej papryczki chili (uwaga ostra! )opakowanie mixu liści- rukola+ botwina1/2 opakowania sera lazurDresing:łyżka miodu2 łyżeczki musztardy miodowej1/4 szklanki oliwy z orzechów włoskich2 łyżki oleju lnianegosok z jednej limonki1 łyżeczka octu balsamicznego1 łyżeczka octu winnego cherrysól, pieprzWszystko włożyć do blendera i zmiksować, odstawić do lodówki.Zagotować wodę w dużym garnku, przygotować dużą wypełnioną miskę z lodowatą wodą i najlepiej lode, do gotującej się wody wkładać najpierw bób, odczekać 3 minuty i wyciągać łyżką cedzakową do miski z lodem ( zatrzymuje się wtedy proces gotowania ) następnie postąpić tak samo z brokułem.Uprażyć orzechy, pestki, słonecznik i sezam - uważać by nie spalić! chili posiekać ukośnie bardzo cienko, lazur pokruszyć.Na talerz wyłożyć liście rukoli i botwiny, do naczynia wrzucić bób, brokuły i uprażoną mieszankę ( ja przygotowywałam to porcyjnie tz każdemu z osobna ) dodać 3 łyżki dresingu i dobrze wymieszać łyżką. Przełożyć zawartość naczynia na sałatę, posypać pokruszonym lazurem oraz kilkoma plasterkami chili, polać ponownie dwiema łyżkami dresingu i od razu podawać.Polecam, jest smaczna!