ßßß Cookit - przepis na Bánh mì z wegeteriańskim pulpecikiem i marynowanymi warzywami

Bánh mì z wegeteriańskim pulpecikiem i marynowanymi warzywami

nazwa

Wykonanie

Bánh mi to nic innego jak wietnamska kanapka, której wariacji może być niesamowicie wiele, jednak mimo zmian mięs, powinna być zawsze z marynowanymi warzywami takimi jak rzodkiew, marchew i czerwona cebula. U mnie dzisiaj Bánh mi z pulpetem wegetariańskim dostępnym w każdym markecie, w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Wietnamska kanapka zawiera również niezwykle aromatyczny sos, który intensywnie pachnie imbirem oraz kolendrą i jest na bazie majonezu. Któż by się oparł Bánh mi ? Ja z pewnością nie! Polecam i Wam!
przepis własny
Składniki:
1 średnia bagietka
4 pulpeciki wegetariańskie Primavika
marynowane warzywa
orientalny sos
kilka gałązek kolendry
ukośnie pokrojona chili
Składniki: na orientalny sos
2 cm kawałek startego imbiru na tarce do cytrusów
1 ząbek czosnku stertego na tarce do cytrusów
1 mała chili bardzo drobno posiekana
kilka listków kolendry posiekanej
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka sosu sojowego
Wszystko łączymy ze sobą i odstawiamy najlepiej przez noc do lodówki.
Składniki: na marynowane warzywa
1 marchew pocięta na cienkie plastry
1 biała rzodkiew ( daikon ) pocięta na cienkie plastry
jedna spora czerwona cebula pocięta w piórka
200g octu winnego
100g wody
kilka kulek ziela angielskiego
kilka liści laurowych
mała suszona chili
2 łyżki cukru lub miodu
Wszystko umieszczamy w jednym garnku, zalewamy mokrymi składnikami i gotujemy aż rzepa będzie miękka ale nadal jędrna. Odstawiamy do ostygnięcie również najlepiej przez noc.
Przygotowanie kanapki Bánh mi:
Pulpety podgrzewamy.
Bagietkę odświeżamy w piecu przez około 5 minut w temperaturze 180' , następnie przekrawamy ją wzdłuż tak by nacięcie było z jednej strony, smarujemy orientalnym sosem jej środek, do środka wciskamy marynowaną marchew, rzepę oraz cebulę, kroimy na mniejsze kawałki ciepłe pulpety, wkładamy je w środek nafaszerowanej bagietki, posypujemy pociętą ukośnie chili oraz świeżymi listkami kolendry. Podajemy od razu! Smacznego :-)
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2015/03/banh-mi-z-wege-pulpecikiem-i.html