Wykonanie
W tym roku nie pozwoliłam części białej rzodkwi zbyt wyrosnąć - po to, by ją zamarynować na zimę. Spora część rośnie sobie dalej, bo bardzo lubię surówki ze świeżej, ale i zimą mam czasami ochotę na to przyjemne, dość ostre warzywo.
Składniki :biała
rzodkiewpo 3 liście świeżej
szałwii na słoikpo 1
młodej marchewce na słoikpo 1-2 ząbki
czosnku na słoikProporcje marynaty :1 szklanka
wody1/4 szklanki
octu 5%1 płaska łyżka
cukru1 płaska łyżka
soli6 ziaren
ziela angielskiegoPrzygotowanie :Składniki marynaty zagotowuję (do rozpuszczenia się
soli i
cukru). Dokładnie umyte rzodkwie kroję na cienkie plasterki, podobnie
marchewki, ściśle upycham je w wyparzonych słoikach. Dokładam
czosnek i
szałwię, zalewam gorącą marynatą. Porządnie zakręcam słoiki i pasteryzuję je 15 minut.Przepis autorski.