Wykonanie
Marynowane
pieczarki są bardzo smaczną przekąską, świetnie nadają się również do sałatek. Są jędrne i delikatne w smaku. Próbowaliście kiedyś przygotować je sami?
Składniki :1 kg świeżych, białych
pieczarek2 średnie
młode marchewki2 ząbki
czosnku2 szklanki
wody0,5 szklanki
octu 5 %1,5 łyżki
soli1 łyżka
cukru6-8 ziaren
ziela angielskiego6-8
liści laurowychPrzygotowanie :
Pieczarki dokładnie myję, obieram
marchewki. Zagotowuję
wodę z
solą,
cukrem,
zielem angielskim, pokrojonym w plasterki
czosnkiem i
liściem laurowym, wrzucam pokrojoną w plasterki
marchewkę. Gotuję 5 minut, by
marchewka zmiękła, po czym dokładam do garnka pokrojone
pieczarki. Gotuję 3 minuty, dolewam
ocet, zagotowuję. Wyjmuję łyżką cedzakową
pieczarki i
marchew, przekładam je do słoików, zalewam do pełna marynatą z garnka. Mocno zakręcam słoiki, pasteryzuję je ok. 15 minut.Przepis autorski.