ßßß Cookit - przepis na Przetwory: marynowane pieczarki

Przetwory: marynowane pieczarki

nazwa

Wykonanie

Marynowane pieczarki są bardzo smaczną przekąską, świetnie nadają się również do sałatek. Są jędrne i delikatne w smaku. Próbowaliście kiedyś przygotować je sami?
Składniki :
1 kg świeżych, białych pieczarek
2 średnie młode marchewki
2 ząbki czosnku
2 szklanki wody
0,5 szklanki octu 5 %
1,5 łyżki soli
1 łyżka cukru
6-8 ziaren ziela angielskiego
6-8 liści laurowych
Przygotowanie :
Pieczarki dokładnie myję, obieram marchewki. Zagotowuję wodę z solą, cukrem, zielem angielskim, pokrojonym w plasterki czosnkiem i liściem laurowym, wrzucam pokrojoną w plasterki marchewkę. Gotuję 5 minut, by marchewka zmiękła, po czym dokładam do garnka pokrojone pieczarki. Gotuję 3 minuty, dolewam ocet, zagotowuję. Wyjmuję łyżką cedzakową pieczarki i marchew, przekładam je do słoików, zalewam do pełna marynatą z garnka. Mocno zakręcam słoiki, pasteryzuję je ok. 15 minut.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/06/przetwory-marynowane-pieczarki.html