Wykonanie
Z czym Wam się kojarzą marynowane
pieczarki ? bo mi z wódeczką ;) W większości
polskich domów są nieodłącznymi gośćmi przy kieliszeczku małego co nieco. Ale trzeba przyznać,że jest to połączenie idealnie :) Ja mogłabym sama cały słoiczek zjeść tak je lubię. Przepis z bloga Wulkan smaku .
Składniki :
pieczarki - ilość dowolna
marchewziele angielskieliść laurowycebulagorczycaczosnekZalewa :1 szklanka
octu1 L
wodyłyżeczka
soliszklanka
cukruSkładniki na zalewę zagotowujemy, odstawiamy do przestygnięcia.
Pieczarki oczyszczamy i obgotowujemy lekko w wodzie z dodatkiem
octu lub
soku z cytryny, żeby nie ściemniały. Do wcześniej umytych słoików nakładamy trochę
cebuli,
marchwi pociętej w krążki,
liść laurowy,
ziele angielskie,
gorczycę, ząbek
czosnku. Słoiki wypełniamy
pieczarkami,zalewamy przestudzoną zalewą, zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut.Smacznego :)