Wykonanie
Wilgotny piernik z pianką
pomarańczową to połączenie idealne na święta, takie jak lubię i pewnie większość z Was ... zapach
pomarańczy,
cynamonu,
kardamonu, odrobiny
gałki muszkatołowej,
czekolada ... a to wszystko w jednej kostce świątecznego ciasta na naszych stołach :-) Ktoś się skusi?

przepis własnySkładniki: na piernik230g
mąki pszennej120g j
margaryny Palma ( Bielmar )160g
cukru4 łyżki
miodu120g
mleka2
jaja4 łyżki
maślanki2 łyżki
przyprawy do piernika2 łyżki
cynamonu2 łyżki
kakao1 łyżka
proszku do pieczeniaMargarynę Palma,
miód,
cukier oraz
mleko wkładamy do jednego garnka i podgrzewamy aż składniki się roztopią i połączą, następnie odstawiamy do schłodzenia. W misie malaksera odważamy pozostałe składniki, do których dodajemy schłodzoną miksturę
miodową i miksujemy do połączenia składników. Przelewamy masę piernikową do prostokątnej formy i pieczemy w piecu nagrzanym do 150' około 50 minut lub do suchego patyczka - wszystko zależy od waszego piekarnika :-)Upieczony piernik odstawiamy na noc a kolejnego dnia przygotowujemy
pomarańczową piankę w następujący sposób.Składniki: na piankę
pomarańczową4
żółtka35g
margaryny Palma w temp pokojowej350ml pełnotłustego
mleka30g
mąki pszennej100g
cukruSkórka i sok z jednej
pomarańczyOdlej niewielką ilość
mleka do naczynia, dodaj
mąkę i dobrze rozbełtaj by nie było grudek, odstaw.Pozostałe
mleko wlej do garnka, dodaj
margarynę Palma,
cukier, sok i skórkę z
pomarańczy i podgrzej by
mleko było gorące.
Żółtka rozbełtaj w miseczce, wlej do nich odrobinę gorącego
mleka by zahartować
jaja i przelej zawartość miseczki z powrotem do garnka, dobrze wymieszaj składniki a następnie przemieszaj odstawione
mleko z
mąką które wlej do garnka. Przemieszaj i gotuj na bardzo malutkim ogniu do czasu aż powstanie
budyń. Zdejmij z ognia, przykryj wierzch budyniu folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia.Dodatkowo:500g
śmietany kremówki 36%4 listki
żelatyny200g
czekolady 72%50g
oliwyŻelatynę moczymy w zimnej wodzie. Odlewamy do małego rondelka niewielką ilość
śmietany, tylko tyle by ją podgrzać i rozpuścić w niej namoczoną odciśniętą z
wody żelatynę. Ubijamy
śmietankę, na końcu dolewamy cienkim strumieniem
śmietankę z
żelatyną ciągle ubijając. Odstawiamy. Krem budyniowy miksujemy na gładką masę i dodajemy łyżka po łyżce ubitą
śmietanę z
żelatyną delikatnie mieszając od dołu. Piankę wykładamy na upieczony piernik, wyrównujemy szpatułką i odstawiamy najlepiej do zamrażalnika na pół godziny. Następnie topimy
czekoladę z dodatkiem
oleju i oblewamy wierzch pianki, ponownie chłodzimy i kroimy kostki które dekorujemy suszoną
pomarańczą . Smacznych Świat :-)