ßßß Cookit - przepis na Piernik z pianką pomarańczową oblany czekoladą

Piernik z pianką pomarańczową oblany czekoladą

nazwa

Wykonanie

Wilgotny piernik z pianką pomarańczową to połączenie idealne na święta, takie jak lubię i pewnie większość z Was ... zapach pomarańczy, cynamonu, kardamonu, odrobiny gałki muszkatołowej, czekolada ... a to wszystko w jednej kostce świątecznego ciasta na naszych stołach :-) Ktoś się skusi?
przepis własny
Składniki: na piernik
230g mąki pszennej
120g j margaryny Palma ( Bielmar )
160g cukru
4 łyżki miodu
120g mleka
2 jaja
4 łyżki maślanki
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki cynamonu
2 łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
Margarynę Palma, miód, cukier oraz mleko wkładamy do jednego garnka i podgrzewamy aż składniki się roztopią i połączą, następnie odstawiamy do schłodzenia. W misie malaksera odważamy pozostałe składniki, do których dodajemy schłodzoną miksturę miodową i miksujemy do połączenia składników. Przelewamy masę piernikową do prostokątnej formy i pieczemy w piecu nagrzanym do 150' około 50 minut lub do suchego patyczka - wszystko zależy od waszego piekarnika :-)
Upieczony piernik odstawiamy na noc a kolejnego dnia przygotowujemy pomarańczową piankę w następujący sposób.
Składniki: na piankę pomarańczową
4 żółtka
35g margaryny Palma w temp pokojowej
350ml pełnotłustego mleka
30g mąki pszennej
100g cukru
Skórka i sok z jednej pomarańczy
Odlej niewielką ilość mleka do naczynia, dodaj mąkę i dobrze rozbełtaj by nie było grudek, odstaw.
Pozostałe mleko wlej do garnka, dodaj margarynę Palma, cukier, sok i skórkę z pomarańczy i podgrzej by mleko było gorące. Żółtka rozbełtaj w miseczce, wlej do nich odrobinę gorącego mleka by zahartować jaja i przelej zawartość miseczki z powrotem do garnka, dobrze wymieszaj składniki a następnie przemieszaj odstawione mleko z mąką które wlej do garnka. Przemieszaj i gotuj na bardzo malutkim ogniu do czasu aż powstanie budyń. Zdejmij z ognia, przykryj wierzch budyniu folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia.
Dodatkowo:
500g śmietany kremówki 36%
4 listki żelatyny
200g czekolady 72%
50g oliwy
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Odlewamy do małego rondelka niewielką ilość śmietany, tylko tyle by ją podgrzać i rozpuścić w niej namoczoną odciśniętą z wody żelatynę. Ubijamy śmietankę, na końcu dolewamy cienkim strumieniem śmietankę z żelatyną ciągle ubijając. Odstawiamy. Krem budyniowy miksujemy na gładką masę i dodajemy łyżka po łyżce ubitą śmietanę z żelatyną delikatnie mieszając od dołu. Piankę wykładamy na upieczony piernik, wyrównujemy szpatułką i odstawiamy najlepiej do zamrażalnika na pół godziny. Następnie topimy czekoladę z dodatkiem oleju i oblewamy wierzch pianki, ponownie chłodzimy i kroimy kostki które dekorujemy suszoną pomarańczą . Smacznych Świat :-)
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2014/12/piernik-z-pianka-pomaranczowa-oblany.html