ßßß
Składniki:*1 szklanka miodu*1 szklanka cukru*1 szklanka mleka*3 szklanki mąki pszennej*4 jajka (osobno białka i żółtka)*100 g masła*30 g przyprawy do piernika* 1 kopiasta łyżka sody oczyszczonej*1 łyżka karmelu (2 łyżki cukru upalić na patelni, aż powstanie karmel)*1 łyżka kakao* ulubione powidła do przesmarowania*1 tabliczka mlecznej/gorzkiej czekolady na polewę*według gustu inne dodatki, np. marcepan cukierniczy, posypka cukrowa, bakaliePrzygotowanie:Miód, masło, przyprawę do piernika i karmel zagotowuję razem i studzę . Do ostudzonej masy dodaję po kolei cukier, mleko, kakao, żółtka, mąkę z wcześniej wymieszaną sodą. Białka ubijam na sztywno i dodaję do wcześniej przygotowanego ciasta, delikatnie mieszając. Dorzuci łam jeszcze migdały, niestety inne baka lie u mnie odpadają.Ciasto wlewam do dużej keksówki i piekę około godziny w piekarniku nagrzanym do 170 st C (termoobieg).Gdy piernik wystygnie, wyciągam go z formy, kroję na pół i smaruję powidłami (ja użyłam owoców leśnych z 75% zawartością owoców (z Biedronki) - mniam!), na środek wcisnęłam wałek masy marcep anowej i skle iłam dwie połówki. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę i oblewam nią piernik z każdej strony. Nie pozostało nic inego, tylko zjeść :)Smacznego!