Wykonanie
Piernik to ulubione ciasto mojego
Męża :) Nie ważne kiedy, ważne, że piernik! U dało m i się uchwycić na zdjęciach, tylko końcówkę piernika.
Może jest już po Świętach, ale ten przepis na piernik jest tak dobry, że muszę się nim z
Wami podzielić. Przepis zaczerpnięty z internetu, niestety nie pamiętam skąd dokładnie, lekko zmodyfikowałam.
Ilość porcji zależy od grubości kawałków ;)

Składniki:
*1 szklanka
miodu*1 szklanka
cukru*1 szklanka
mleka*3 szklanki
mąki pszennej*4
jajka (osobno
białka i
żółtka)
*100 g
masła*30 g
przyprawy do piernika
* 1 kopiasta łyżka
sody oczyszczonej*1 łyżka karmelu (2 łyżki
cukru upalić na patelni, aż powstanie karmel)
*1 łyżka
kakao* ulubione powidła do przesmarowania
*1 tabliczka mlecznej/gorzkiej
czekolady na polewę
*według gustu inne dodatki, np. marcepan cukierniczy, posypka cukrowa,
bakaliePrzygotowanie:
Miód,
masło,
przyprawę do piernika i karmel zagotowuję razem i studzę . Do ostudzonej masy dodaję po kolei
cukier,
mleko,
kakao,
żółtka,
mąkę z wcześniej wymieszaną
sodą.
Białka ubijam na sztywno i dodaję do wcześniej przygotowanego ciasta, delikatnie mieszając. Dorzuci łam jeszcze
migdały, niestety inne baka lie u mnie odpadają.
Ciasto wlewam do dużej keksówki i piekę około godziny w piekarniku nagrzanym do 170 st C (termoobieg).
Gdy piernik wystygnie, wyciągam go z formy, kroję na pół i smaruję powidłami (ja użyłam
owoców leśnych z 75% zawartością
owoców (z Biedronki) - mniam!), na środek wcisnęłam wałek masy marcep anowej i
skle iłam dwie połówki. W kąpieli
wodnej rozpuszczam
czekoladę i oblewam nią piernik z każdej strony. Nie pozostało nic inego, tylko zjeść :)
Smacznego!