ßßß

PIERNICZKI.Składniki:350 g mąki pszennej2 łyżeczki sody oczyszczonejpół łyżeczki soli3 łyżeczki przyprawy do piernika (najlepiej samemu wykonanej)1 płaska łyżeczka kakao170 g masła250 g cukru60 ml płynnego miodu1 jajko1 żółtkoDo miski wrzucamy mąkę, sól i sodę. W rondelku rozpuszczamy masło, gdy zacznie się pienić, zdejmujemy z ognia. Dodajemy przyprawę piernikową, kakao oraz cukier i miód, mieszamy. Następnie dodajemy jajko i żółtko, mieszamy do połączenia składników i wylewamy masę do miski z mąką. Łyżką łączymy ze sobą składniki, przykrywamy miskę folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na godzinę.Po tym czasie wałkujemy ciasto na posypanym mąką blacie, wycinamy dowolne kształty. Pieczemy na wyłożonej papierem blasze, 8-12 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pierniczki muszą zacząć się rumienić na brzegach, wtedy możemy je wyciągać.Zdobimy wedle uznania, przechowujemy zamknięte.