Wykonanie
Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez piernika, czy pierniczków. Wczoraj upiekłam kilkadziesiąt sztuk, dzisiaj ozdobiłam, włożyłam do metalowych puszek, będą miękkie i pyszne na święta. Pieczenie pierniczków świetnie sprawdza się w grupie, można sobie poplotkować, przy
herbatce albo grzanym
winie podczas pieczenia i lukrowania. Pierniki są miłym, niezobowiązującym prezentem, idealne do obdarowania
bliskich. Na moim blogu mam już jeden przepis na szybkie pierniki, może tamten przepis przypadnie Wam bardziej do gustu? Zapraszam też na inne pierniczki na moim blogu- klik .
PIERNICZKI.Składniki:350 g
mąki pszennej2 łyżeczki
sody oczyszczonejpół łyżeczki
soli3 łyżeczki
przyprawy do piernika (najlepiej samemu wykonanej)1 płaska łyżeczka
kakao170 g
masła250 g
cukru60 ml płynnego
miodu1
jajko1
żółtkoDo miski wrzucamy
mąkę,
sól i
sodę. W rondelku rozpuszczamy
masło, gdy zacznie się pienić, zdejmujemy z ognia. Dodajemy
przyprawę piernikową,
kakao oraz
cukier i
miód, mieszamy. Następnie dodajemy
jajko i
żółtko, mieszamy do połączenia składników i wylewamy masę do miski z
mąką. Łyżką łączymy ze sobą składniki, przykrywamy miskę folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na godzinę.Po tym czasie wałkujemy ciasto na posypanym
mąką blacie, wycinamy dowolne kształty. Pieczemy na wyłożonej papierem blasze, 8-12 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pierniczki muszą zacząć się rumienić na brzegach, wtedy możemy je wyciągać.Zdobimy wedle uznania, przechowujemy zamknięte.