Wykonanie
Staram się bardzo nadgonić "
magię świąt". Nieobecność nieobecnością ale święta tuż tuż i trzeba się zabrać do pracy. Dziś dekorowałam pierniki upieczone z tego przepisu . Są genialne! No ale w końcu przyszedł czas na piernik. Przepis dostałam w zeszłym roku od przyjaciółki mojej mamy- Pani Asi- której bardzo dziękuje za zdradzenie mi rodzinnej receptury. Prawdę mówiąc piernik jest fantastyczny. Przede wszystkim z dwóch powodów. Po pierwsze jest przepyszny. W zeszłym roku zrobiłam jeden kilka dni przed wigilią i zjedliśmy go właściwie z marszu i musiałam upiec w wigilię drugi (w tym roku upiekłam go już dwa
razy więcej). Po drugie jest w całej swojej pyszności bardzo szybki i prosty do zrobienia. Ktoś powie, że przecież piernik powinien leżakować, nabrać mocy itp. Ale staram się być realistką. Nie każdy o tym pamięta i ma na to czas i ochotę w odpowiednim czasie. A ten piernik jest naprawdę fantastyczny, ma moc i absolutnie niczego mu nie brakuje. Pani
Asiu jeszcze raz bardzo dziękuję i jestem pewna że przepis zostanie już ze mną. Delikatnie go zmieniłam ale mam nadzieję, że mi to Pani wybaczy:)
Składniki:400 g
mąki pszennej300 g płynnego
miodu2 łyżki
cukru (użyłam brązowego)100 g
masła10 g
przyprawy do piernika10 g
sody oczyszczonej3
jajka (osobno
żółtka i
białka) na karmel:50 g
cukru (użyłam brązowego)125 ml gorącej
wodyWykonanie:50 g
cukru zrumień na patelni aż
zrobi się karmel. Wtedy dolej gorącą
wodę i poczekaj aż się rozpuści. Dodaj wtedy
miód i
przyprawy. Wymieszaj i poczekaj aż się wystudzi. Utrzyj
masło z 2 łyżkami
cukru. Następnie dodawaj po jednym
żółtku i miksuj kilka sekund. Gdy całość będzie połączona dodaj masę z
miodem i wymieszaj. Na koniec partiami dodawaj
mąkę z
sodą. Całość wymieszaj i przelej do foremek. Piernik dość mocno wyrasta więc nie wlewaj ciasta aż po brzeg formy. Z jednego przepisu wyszły mi dwie średnie choinki. Możesz udekorować lukrem lub pozostawić bez dekoracji, Ja nie jestem mistrzem dekorowania raczej jestem antytalentem więc
lukier i
cukrowe pisaki to i tak szczyt moich możliwości:)Smacznego!