ßßß Cookit - przepis na Chałka

Chałka

nazwa

Wykonanie

Pieczywo pojawiało się u mnie już parę razy, ale niezbyt często. Chałkę uwielbiam, mam swoją ukochaną piekarnię, w której zawsze znajdę ją w sobotę o 8 rano i tym samym mogła w pełni cieszyć się początkiem weekendu. Zawsze jednak chciałam spróbować zrobić ją sama, ponieważ w niejednej książce spotkałam już na nią przepis. Oczywiście nie jest tak wyrośnięta jak ta z piekarnika, ale wydaje mi się, że w pełni jej dorównuje :)
Przepis pochodzi z książki "Wypieki" z moimi drobnymi zmianami, które podałam w nawiasie .
Chciałam Was również gorąco zachęcić to udziału w konkursie KLIK ! Według mnie jest to bardzo fajny pomysł, a przy tym świetna zabawa :)
Składniki:
/2 chałki/
125ml letniej wody
55g drobnego cukru
14g świeżych droż dży lub 1/4 saszetki suchych
90g miodu (dałam 60g)
100g stopionego, ostudzoneg o masła
4 żółtka
3 jajka o temperaturze pokojowej (wystar czą 2)
675g mąki pszennej
2 , 5 łyżeczki so li (dał am 2)
Przygotowanie:
Letnią wodę wlej do garnuszka, dodaj łyżkę cukru i wkrusz/ wsyp drożdże. Odstaw na 6min i poczekaj, aż się spienią.
Do miski robota kuchennego dodaj resztę cukru, miód (płynny), masło, żółtka i 2 całe jajka,przygotowane drożdże, po czym wymieszaj płaską końcówką robota kuchennego.
Dodaj połowę mąki, sól i mieszam na wolnych obrotach do uzyskania gła dkiej konsysten cji. Zmie ń końcówkę na ha k, a następnie stopniowo dodawaj pozostałą mąk ę, wyrabi ając 5 min. Po tym czasie wyjmi j ciasto na blat i szybko zagniataj. Włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę lub do podwojenia objętości ciasta. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Uderzeniem pię ści wyduś z ciasta powietrze, a następnie wyjmij je na oprószony mąką blat. Podziel ciasto na 2 częś ci, a następnie jeszcz e na 3 równe połów ki. Każdą rozwałkuj na wałek o długoś ci około 36cm. Trzy wałki ułóż równolegle obok siebie, a następnie złącz je na końcu. Up leć z nich dość ścisły warkocz i mocno złącz ko ńce. Przenieś na blachę do pieczenia i to samo zrób z drugą częścią ciasta.
Wierzch chałek posmaruj delikatnie wodą i oprósz wcześniej przygotowaną kruszonką, makiem, sezamem lub czym tylko chcesz.
Piecz w 180 stopniach przez 30-35 min. Po 25minutach można chałkę przykryć folią aluminiową aby nie była zbyt przypieczona.
Po wyjęciu i delikatnym przestudzeniu nadaje się do jedzenia!
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/02/chaka.html