Wykonanie
Pieczywo pojawiało się u mnie już parę
razy, ale niezbyt często.
Chałkę uwielbiam, mam swoją ukochaną piekarnię, w której zawsze znajdę ją w sobotę o 8 rano i tym samym mogła w pełni cieszyć się początkiem weekendu. Zawsze jednak chciałam spróbować zrobić ją sama, ponieważ w niejednej książce spotkałam już na nią przepis. Oczywiście nie jest tak wyrośnięta jak ta z piekarnika, ale wydaje mi się, że w pełni jej dorównuje :)Przepis pochodzi z książki "Wypieki" z moimi drobnymi zmianami, które podałam w nawiasie .Chciałam Was również gorąco zachęcić to udziału w konkursie KLIK ! Według mnie jest to bardzo fajny pomysł, a przy tym świetna zabawa :)Składniki:/2 chałki/125ml letniej
wody55g drobnego
cukru14g świeżych droż dży lub 1/4 saszetki suchych90g
miodu (dałam 60g)100g stopionego, ostudzoneg o
masła4
żółtka3
jajka o temperaturze pokojowej (wystar czą 2)675g
mąki pszennej2 , 5 łyżeczki so li (dał am 2)Przygotowanie:Letnią
wodę wlej do garnuszka, dodaj łyżkę
cukru i wkrusz/ wsyp
drożdże. Odstaw na 6min i poczekaj, aż się spienią.Do miski robota kuchennego dodaj resztę
cukru,
miód (płynny),
masło,
żółtka i 2 całe
jajka,przygotowane
drożdże, po czym wymieszaj płaską końcówką robota kuchennego.Dodaj połowę
mąki,
sól i mieszam na wolnych obrotach do uzyskania gła dkiej konsysten cji. Zmie ń końcówkę na ha k, a następnie stopniowo dodawaj pozostałą mąk ę, wyrabi ając 5 min. Po tym czasie wyjmi j ciasto na blat i szybko zagniataj. Włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę lub do podwojenia objętości ciasta. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.Uderzeniem pię ści wyduś z ciasta powietrze, a następnie wyjmij je na oprószony
mąką blat. Podziel ciasto na 2 częś ci, a następnie
jeszcz e na 3 równe połów ki. Każdą rozwałkuj na wałek o długoś ci około 36cm. Trzy wałki ułóż równolegle obok siebie, a następnie złącz je na końcu. Up leć z nich dość ścisły warkocz i mocno złącz ko ńce. Przenieś na blachę do pieczenia i to samo zrób z drugą częścią ciasta.Wierzch
chałek posmaruj delikatnie
wodą i oprósz wcześniej przygotowaną kruszonką,
makiem,
sezamem lub czym tylko chcesz.Piecz w 180 stopniach przez 30-35 min. Po 25minutach można
chałkę przykryć folią aluminiową aby nie była zbyt przypieczona.Po wyjęciu i delikatnym przestudzeniu nadaje się do jedzenia!Smacznego :)