Wykonanie
Aby upiec
biszkopt nie trzeba
mieć rozbudowanego skill'a z pieczenia ;) Wystarczy trzymać się wytycznych z poniższego przepisu, a
biszkopt za każdym razem wyjdzie idealnie.Ten przepis na
biszkopt to świetna baza do
tortów i muffinek. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu na Raffaello. Łatwo zmienić mu smak czy kolor, wystarczy kilka kropel aromatu do pieczenia, esencji waniliowej,
barwników spożywczych lub kilka łyżek
kakao. Poniższy przepis jest prosty w przygotowaniu, nie wymaga użycia pół tuzina
jajek, ani kilograma
mąki czy
cukru ;)
Ilość składników na: dwuwarstwowy tort (po upieczeniu w formie o średnicy ok. 18 cm lub prostokątnej blasze), roladę (przy użyciu prostokątnej, nie kwadratowej blachy) lub 12 dużych babeczek (możecie urozmaić ją dorzucając kawałki
czekolady czy nadziewając
konfiturą lub
budyniem).Składniki:*
mąka pszenna (180 g)*
cukier (200 g)*
woda (85 ml)*3
jajka*1 łyżeczka
sody*1/2 łyżeczki aromatu lub esencji waniliowejPrzygotowanie:
Białka wbijam do wysokiej miski,
żółtka do kubka.Do
białek dodaję
cukier i miksuję do uzyskania gęstej konsystencji (jeżeli nie ubiją się na sztywno, nic się nie stanie).Do ubitych
białek dodaję kolejno
mąkę,
sodę, odmierzoną
wodę, aromat oraz
żółtka. Ponownie miksuję, najpierw na niskich obrotach, a gdy
mąka połączy się z resztą składników zwiększam obroty.Nagrzewam piekarnik do 200 st. C z termoobiegiem.Wybraną formę (u mnie prostokątna) wykładam papierem do pieczenia. Wlewam przygotowane ciasto i wstawiam do nagrzanego do 200 st. C na 17 min.Upieczony
biszkopt wyciągam z piekarnika i przekładam na materiałowy ręcznik kuchenny do wystudzenia (przekładam go razem z papierem, na którym się piekł).Gdy
biszkopt ostygnie, jest gotowy do dalszej obróbki, np. przygotowania Raffaello lub można go spałaszować bez niczego ;)Smacznego!