Wykonanie
Piernik to najpopularniejszy wypiek świąteczny,połączenie
miodu i aromatycznych przypraw tworzy niepowtarzalny zapach i smak.Lubię pierniki z ciasta leżakowanego jak i te przygotowane na szybko.

SKŁADNIKI : na formę keksową150 g
margaryny2 duże łyżki ciemnego
kakao2 łyżki
miodu2 łyżki
cukru1
cukier waniliowy4
jajka1 łyżeczka
przyprawy do piernika1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
maki ziemniaczanej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaposypka dekoracyjna
powidła śliwkowe,polecam domowe : powida-
sliwkowe-z-nuta-
pomaranczyPOLEWA :50 g
czekolady deserowej2 łyżki
mlekaPRZYGOTOWANIE :W garnku,na małym ogniu rozpuszczamy
masło z
cukrem,
miodem i
kakao.Mieszamy aż składniki się połączą,nie gotujemy.
Białka ubijamy na sztywno,dalej ubijając dodajemy
żółtka,
cukier waniliowy,ostygniętą masę
czekoladową,
mąki wymieszane z proszkiem i
przyprawą do piernika.Ciasto wylewamy do wysmarowanej,małej formy keksowej o wymiarach 10/40 i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160-170 *C,przez 35 minut.Ostudzone ciasto przekładamy powidłami śliwkowymi.
Czekoladę łamiemy i podgrzewamy w mikrofalówce z
mlekiem aż składniki się połączą,polewamy polewą wierzch ciasta.Piernik posypujemy dowolną posypką.Ciasto jest pyszne i wilgotne,rewelacyjne również na drugi i trzeci dzień.