ßßß Cookit - przepis na MILKI WAY

MILKI WAY

nazwa

Wykonanie

Ciasto milki way jest rewelacyjne na każdą okazję.Często miałam ochotę je przygotować ale przeważnie czasu brak, teraz już jest gotowe, czekoladowe i bardzo mleczne, cudowne :) od razu wracają smaki dzieciństwa ; mniam...idealne dla dzieci :)
BISZKOPT CZEKOLADOWY :
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 i 1/2 łyżki ciemnego kakao
MASA :
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 kostka margaryny Kasi
1 cukier waniliowy
2 i 1/2 szklanki mleka w proszku
POLEWA :
1 czekolada mleczna
3 łyżki mleka
PRZYGOTOWANIE :
Białka ubijamy w misce, mikserem na sztywno. Dodajemy żółtka, dalej ubijając dosypujemy cukier, miksujemy około dwóch minut, dodajemy mąki wymieszane z proszkiem i kakao, delikatnie łączymy składniki. Przelewamy nasz biszkopt na blaszkę 25/30, wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160-170 *C, przez 30-40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest upieczone.
Ostudzony biszkopt, kroimy wzdłuż, na dwie równe połówki.
Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, studzimy. Margarynę rozcieramy w misce, najlepiej mikserem, dolewamy zimne mleko, (nie mieszamy bo bardzo pryska), wsypujemy mleko w proszku i ucieramy naszą masę na małych obrotach, aż składniki się dobrze połączą. Masa jest dość gęsta.
Masę wykładamy na pierwszy blat ciasta, równo rozsmarowujemy, przykrywamy drugim ciastem, lekko je dociskając.
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy mleko, podgrzewamy w mikrofalówce aż czekolada się rozpuści. Mieszamy, płynną czekoladę wylewamy na ciasto.
Milki WAY przechowujemy w lodówce, najlepsze jest na drugi dzień, biszkopt jest bardzo pulchny, wilgotny a ciasto przepyszne.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/09/milki-way.html