Wykonanie
Ciasto milki way jest rewelacyjne na każdą okazję.Często miałam ochotę je przygotować ale przeważnie czasu brak, teraz już jest gotowe,
czekoladowe i bardzo
mleczne, cudowne :) od razu wracają smaki dzieciństwa ; mniam...idealne dla dzieci :)
BISZKOPT CZEKOLADOWY :6
jajek1 szklanka
cukru1 szklanka
maki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 i 1/2 łyżki ciemnego
kakaoMASA :1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
cukru1 kostka
margaryny Kasi1
cukier waniliowy2 i 1/2 szklanki
mleka w proszkuPOLEWA :1
czekolada mleczna3 łyżki
mlekaPRZYGOTOWANIE :
Białka ubijamy w misce, mikserem na sztywno. Dodajemy
żółtka, dalej ubijając dosypujemy
cukier, miksujemy około dwóch minut, dodajemy
mąki wymieszane z proszkiem i
kakao, delikatnie łączymy składniki. Przelewamy nasz
biszkopt na blaszkę 25/30, wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160-170 *C, przez 30-40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest upieczone.Ostudzony
biszkopt, kroimy wzdłuż, na dwie równe połówki.
Mleko zagotowujemy z
cukrem i
cukrem waniliowym, studzimy.
Margarynę rozcieramy w misce, najlepiej mikserem, dolewamy zimne
mleko, (nie mieszamy bo bardzo pryska), wsypujemy
mleko w proszku i ucieramy naszą masę na małych obrotach, aż składniki się dobrze połączą. Masa jest dość gęsta.Masę wykładamy na pierwszy blat ciasta, równo rozsmarowujemy, przykrywamy drugim
ciastem, lekko je dociskając.
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy
mleko, podgrzewamy w mikrofalówce aż
czekolada się rozpuści. Mieszamy, płynną
czekoladę wylewamy na ciasto.Milki WAY przechowujemy w lodówce, najlepsze jest na drugi dzień,
biszkopt jest bardzo pulchny, wilgotny a ciasto przepyszne.Smacznego.