ßßß Cookit - przepis na Milky way

Milky way

nazwa

Wykonanie

Milky way z przepisu Dorotki, to pierwsze ciasto, które popełniłam zupełnie samodzielnie (ok. 1,5 roku temu). Wprawdzie z przygodami, bo z piekarnika wyciągnęłam z góry spalony, a w środku na wpół płynny biszkopt, ale część udało mi się odratować i ostatecznie wyszło nie najgorzej. :) Od tego czasu często do niego wracam, chyba z sentymentu ;), czasami, żeby przełamać smak kremu dodaję do środka wiśnie, czasem przygotowuję klasycznie, obie wersje polecam!
Tu w wersji urodzinowo-imprezowej. :)
Składniki na kakaowy biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.
Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia).
Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni, do tzw. suchego patyczka.
Składniki na masę:
pół szklanki mleka
2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)
2/3 szklanki cukru
350 g masła
16 g cukru waniliowego
Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać do gładkości.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.
Składniki na polewę czekoladową:
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
100 g masła
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.
Przechowywać w lodówce. Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje (masło), wystarczy wyjąć ciasto 2 - 3 godziny przed planowanym podaniem.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2010/01/Milky-way.html