Wykonanie
Dziś dzielę się z
Wami moim małym blogowym świętem .... pierwsze 100 postów za mną :). Zleciało to niesamowicie szybko i cieszę się, że nadal sprawia mi to tyle radości co na początku. A najlepszym prezentem dla mnie jest każda nowa osoba śledząca moje eksperymenty w kuchni. A wierzcie mi, niedługo zacznie się tutaj dziać ..... i cicho zapraszam sympatyków kuchni indyjskiej do zaglądania.Na tą okazję zamieszczam świetny przepis na ciasto Milky Way czyli
Mleczna Kanapka, znaleziony zresztą na jednej z ulubionych stron ze słodkościami Moje Wypieki . Kierując się komentarzami zmodyfikowałam nieznacznie przepis i jak dla mnie
słodycz i kolor
biszkoptu wyszły bardzo dobre. Jedno spostrzeżenie, które mi się natknęło: ciasto jest proste do zrobienia i tanie .... kombinacja idealna, prawda ? :)
Biszkopt6
jajek3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia5 łyżek
kakao2 łyżki
olejuJajka wyjąć wcześniej z lodówki tak, aby były w temperaturze pokojowej.
Białka ubić na sztywno i pod koniec dodawać
cukier, następnie
żółtka. Na końcu dodać wcześniej wymieszane i przesiane
mąki z proszkiem i
kakao i delikatnie wymieszać łyżką.Piekarnik nagrzać do 170C (340F), foremkę o wymiarach 25x34 cm (10x13 cali) wyłożyć pergaminem. Wylać ciasto do formy i piec ok. 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.Krem1/2 szklanki
mleka1 1/2 szklanki
mleka w proszku2/3 szklanki
cukru350 g
masła (miękkiego)1 opakowanie
cukru waniliowego (16g)
Mleko płynne zagotować z
cukrem i
cukrem waniliowym, ostudzić.
Masło utrzeć dodając powoli ostudzone
mleko i dalej ucierać. Dodawać stopniowo
mleko w proszku cły czas ucierając.Chłodny
biszkopt przekroić wzdłuż nitką lub nożem. Ja
skropiłam delikatnie
biszkopty rumem i przełożyłam wówczas masą.Polewa150 g
mlecznej czekolady (1 1/2 tabliczki)100 g
masłaMasło i
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, przestudzic i polać ciasto. Chłodne ciasto wstawić do lodówki, ale przed podaniem wyjąc ok. 2h wcześniej aby masa miała czas zmięknąć.