ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową

Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową

nazwa

Wykonanie

Pyszne ciasto - puszysty biszkopt z kremem, polany czekoladą.
Składniki:
(biszkopt)
- 4 jajka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka cukru,
- 3 łyżki kakao,
- 2 łyżki oleju.
(krem budyniowy)
- 500ml mleka,
- 2 opakowania budyniu,
- 200g masła.
(polewa czekoladowa)
- 30g masła,
- 80g czekolady.
(biszkopt)
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier, następnie żółtka. Dodać olej i zmiksować. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać i wmieszać delikatnie do masy. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy o wymiarach 20x20 cm. Piec w 180st. C przez 20-25 minut. (do tzw. suchego patyczka). Przestudzony biszkopt przeciąć na dwa blaty.
(krem budyniowy)
Z 500ml mleka odlać 1/2 szklanki i rozmieszać w niej zawartośc torebek, resztę mleka zagotować. Dogotującego się mleka wlać rozprowadzony proszek i ciągle mieszając, zagotować. Masło utrzeć, dodać studzony budyń.Krem wyłożyć na biszkopt, przykryć drugim biszkoptem
(polewa)
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, gęstnięjącą polewą polać ciasto.
Smacznego, Kasia ; )
Źródło:http://katarzynagotuje.blogspot.com/2013/09/czekoladowy-biszkopt-z-kremem.html