ßßß
- 4 jajka,- 4 łyżki mąki pszennej,- 4 łyżki mąki ziemniaczanej- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,- 1 szklanka cukru,- 3 łyżki kakao,- 2 łyżki oleju.(krem budyniowy)- 500ml mleka,- 2 opakowania budyniu,- 200g masła.(polewa czekoladowa)- 30g masła,- 80g czekolady.(biszkopt)Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier, następnie żółtka. Dodać olej i zmiksować. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać i wmieszać delikatnie do masy. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy o wymiarach 20x20 cm. Piec w 180st. C przez 20-25 minut. (do tzw. suchego patyczka). Przestudzony biszkopt przeciąć na dwa blaty.(krem budyniowy)Z 500ml mleka odlać 1/2 szklanki i rozmieszać w niej zawartośc torebek, resztę mleka zagotować. Dogotującego się mleka wlać rozprowadzony proszek i ciągle mieszając, zagotować. Masło utrzeć, dodać studzony budyń.Krem wyłożyć na biszkopt, przykryć drugim biszkoptem(polewa)Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, gęstnięjącą polewą polać ciasto.
Smacznego, Kasia ; )