Wykonanie
Pyszne ciasto - puszysty
biszkopt z kremem, polany
czekoladą.Składniki:(
biszkopt)
- 4
jajka,- 4 łyżki
mąki pszennej,- 4 łyżki
mąki ziemniaczanej- 3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia,- 1 szklanka
cukru,- 3 łyżki
kakao,- 2 łyżki
oleju.(krem budyniowy)- 500ml
mleka,- 2 opakowania budyniu,- 200g
masła.(
polewa czekoladowa)- 30g
masła,- 80g
czekolady.(
biszkopt)
Białka oddzielić od
żółtek,
białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania
cukier, następnie
żółtka. Dodać
olej i zmiksować.
Mąkę,
proszek do pieczenia i
kakao przesiać i wmieszać delikatnie do masy. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy o wymiarach 20x20 cm. Piec w 180st. C przez 20-25 minut. (do tzw. suchego patyczka). Przestudzony
biszkopt przeciąć na dwa blaty.(krem budyniowy)Z 500ml
mleka odlać 1/2 szklanki i rozmieszać w niej zawartośc torebek, resztę
mleka zagotować. Dogotującego się
mleka wlać rozprowadzony proszek i ciągle mieszając, zagotować.
Masło utrzeć, dodać studzony
budyń.Krem wyłożyć na
biszkopt, przykryć drugim
biszkoptem(polewa)
Masło i
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, gęstnięjącą polewą polać ciasto.
Smacznego,
Kasia ; )