Wykonanie
Składniki:*na ciasto:- 6
jajek- 1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej- 1/2 szklanki
mąki pszennej- 3 łyżki
kakao- 2 łyżki
oleju- 3/4 szklanki
cukru- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia*na masę:- 200g
masła- 150g
margaryny- 2 szklanki
mleka w proszku (niebieskie, pełnotłuste)- 2/3 szklanki
cukru- 1 opakowanie
cukru waniliowego- 1/2 szklanki
mleka*dodatkowo:- 1 tabliczka
czekolady mlecznej lub gorzkiej- kilka łyżek
mlekaSposób przygotowania:1.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy
cukier, następnie
żółtka, cały czas ubijając. Dodajemy
olej,
mąki z
proszkiem do pieczenia,
kakao, miksujemy. Ciasto wykładamy do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia średniej formy.2. Pieczemy ok. 25-30 min. w 180 stopniach (do momentu suchego patyczka).3.
Mleko płynne zagotowujemy z
cukrami, studzimy.
Masło i
margarynę ucieramy, dodajemy do niego wystudzone
mleko, dalej ucieramy. Na końcu wsypujemy
mleko w proszku i ucieramy na gładką masę.4.
Czekoladę rozpuszczamy w kilku łyżkach
mleka, tak by powstała jednolita polewa.5. Ostudzony
biszkopt kroimy wzdłuż i przekładamy
mleczną masą. Na końcu polewamy rozpuszczoną
czekoladą, wkładamy na 1 godz. do lodówki. Przed podaniem ciasto wyciągamy wcześniej z lodówki.