Wykonanie
jedno z najlepszych ciast jakie
jadłam, potwierdza to także cała moja rodzina.
kakaowy biszkopt przełamany słodką masą z
mleka w proszku. po prostu domowa
mleczna kanapka. czego chcieć więcej? a przepis z małymi modyfikacjami cytuję za Dorotuś :)Składniki na
biszkopt:6
jajek3/4 szklanki
cukrupół szklanki
mąki pszennejpół szklanki
mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia3,5 łyżki
kakao2 łyżki
olejuBiałka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania
cukier, a następnie
żółtka. Zmiksować. Dodać
olej i dalej miksować.
Mąkę przesiać, wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.Składniki na
mleczną masę:pół szklanki
mleka2 szklanki
mleka w proszku2/3 szklanki
cukru200g
masła + 150g
margaryny16 g
cukru wanilinowegoMleko (zwykłe) zagotować z
cukrem i
cukrem wanilinowym. Ostudzić.
Masło i
margarynę utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone
mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane
mleko w proszku i ucierać, do gładkości.Ostudzony
biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.Składniki na
polewę czekoladową:100 g gorzkiej lub
mlecznej czekolady30 ml
śmietanki 30%Czekoladę wraz ze
śmietanką rozpuścić w kąpieli
wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto i wsadzić do lodówki na ok. 2h. :)No to smacznego :)