Wykonanie
A dzisiaj może coś, co zachwyciło wszystkich, którzy je spróbowali.Ciasto
mleczna kanapka jest bardzo proste, pyszne i
daje dużo radości.Składniki na
kakaowy biszkopt:- 6
jajek- 3/4 szklanki
cukru- pół szklanki
mąki pszennej- pół szklanki
mąki ziemniaczanej-1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 3 łyżki
kakao- 2 łyżki
olejuBiałka ubić na sztywną pianę, dodać pod koniec ubijania
cukier, a następnie
żółtka i
olej. Składniki zmiksować.
Mąkę przesiać, wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC. Ciasto przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.(Zaznaczam, że nie mam niestety cierpliwości i
mąkę do masy jajecznej wmiksowałam mikserem, co okazało się błędem.
Biszkopt niewiele urósł i musiałam robić drugi na górną część.)Składniki na
mleczną masę:- pół szklanki
mleka- 2 szklanki
mleka w proszku- 2/3 szklanki
cukru- 350 g
masła- 16 g
cukru wanilinowego+
polewa czekoladowa (ciemna)
Mleko (zwykłe) zagotować z
cukrem i
cukrem wanilinowym. Ostudzić.
Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone
mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane
mleko w proszku i ucierać, do gładkości.Ostudzony
biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą. Polać polewą (ja musiałam wziąć gotową, bo niestety robiąc spaliłam.).Ciasto włożyć do lodówki, lub pozostawić w innym chłodnym miejscu. (by masa lekko stwardniała)bon appetit!