ßßß Cookit - przepis na Milki Way – przepis na ciasto

Milki Way – przepis na ciasto

nazwa

Wykonanie

Milki Way – przepis na ciasto. Milki Way to bardzo proste w wykonaniu ciasto na każdą okazję. Dzięki swojemu delikatnemu, mlecznemu smakowi, powinno zadowolić każdego.
Biszkopt czekoladowy:
6 jajek;
1 szklanka cukru;
1 szklanka mąki pszennej;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
2 – 3 łyżki kakao (dałam 2,5 łyżki).
Masa:
1 szklanka mleka;
1 szklanka cukru;
2 kostki margaryny;
2 opakowania cukru waniliowego;
400 g mleka w proszku.
Polewa:
1 tabliczka czekolady mlecznej (można dać więcej);
4 łyżki mleka.
Przygotowanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier a następnie żółtka, nie przerywając ubijania. Do ubitej piany dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 25 x 36cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 0 C i przez około 25 – 30 minut (max 30 minut). Pod koniec pieczenia sprawdzamy biszkopt wykałaczką – jeśli jest sucha, biszkopt jest upieczony. Biszkopt pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie dzielimy na 2 części.
Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym i studzimy. W tym czasie miękką margarynę ucieramy na puszystą masę, dalej ucierając dodajemy ostudzone mleko z cukrem i na końcu mleko w proszku. Masę dokładnie mieszamy.
Gotowym kremem przekładamy biszkopt.
Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy mleko i rozpuszczamy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Czekoladę z mlekiem równie dobrze można podgrzać w kuchence mikrofalowej. Od razu wylewamy polewę na wierzch ciasta i wyrównać (polewa szybko zastyga, dlatego aby dokładnie wyrównać wierzch można nóż maczać w gorącej wodzie).
W mojej wersji użyłam 2 rodzajów polewy – z tabliczki gorzkiej czekolady z łyżką masła i z tabliczki białej, rozpuszczonej w mleku z dodatkiem barwnika spożywczego.
Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej smakuje następnego dnia.
Źródło:http://kozakgotuje.pl/milki-way-przepis-ciasto