Wykonanie
Milki Way – przepis na ciasto. Milki Way to bardzo proste w wykonaniu ciasto na każdą okazję. Dzięki swojemu delikatnemu, mlecznemu smakowi, powinno zadowolić każdego.
Biszkopt czekoladowy:6
jajek;1 szklanka
cukru;1 szklanka
mąki pszennej;1 łyżeczka
proszku do pieczenia;2 – 3 łyżki
kakao (dałam 2,5 łyżki).Masa:1 szklanka
mleka;1 szklanka
cukru;2 kostki
margaryny;2 opakowania
cukru waniliowego;400 g
mleka w proszku.Polewa:1 tabliczka
czekolady mlecznej (można dać więcej);4 łyżki
mleka.Przygotowanie:
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę, dodajemy
cukier a następnie
żółtka, nie przerywając ubijania. Do ubitej piany dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia i
kakao. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 25 x 36cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 0 C i przez około 25 – 30 minut (max 30 minut). Pod koniec pieczenia sprawdzamy
biszkopt wykałaczką – jeśli jest sucha,
biszkopt jest upieczony.
Biszkopt pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie dzielimy na 2 części.
Mleko gotujemy z
cukrem i
cukrem waniliowym i studzimy. W tym czasie
miękką margarynę ucieramy na puszystą masę, dalej ucierając dodajemy ostudzone
mleko z
cukrem i na końcu
mleko w proszku. Masę dokładnie mieszamy.Gotowym kremem przekładamy
biszkopt.
Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy
mleko i rozpuszczamy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Czekoladę z
mlekiem równie dobrze można podgrzać w kuchence mikrofalowej. Od razu wylewamy polewę na wierzch ciasta i wyrównać (polewa szybko zastyga, dlatego aby dokładnie wyrównać wierzch można nóż maczać w gorącej wodzie).W mojej wersji użyłam 2 rodzajów polewy – z tabliczki
gorzkiej czekolady z łyżką
masła i z tabliczki białej, rozpuszczonej w
mleku z dodatkiem
barwnika spożywczego.Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej smakuje następnego dnia.