Wykonanie
W różnych miejscach pojawia sie pod róznymi nazwami. Ciasto, które zna chyba każdy. U mnie pojawia sie często, bo jest bardzo lubiane. Zrobiłam je wczoraj, bo ostatnio ciagle ciasta z
truskawkami i wszystkim nam zaczeły one wychodzić troche
bokiem. W dodatku zrobiłam też
truskawkowy deser, więc ciasto koniecznie musiało byc innego gatunku. Nie ma co sie nad nim rozpisywać, po prostu trzeba spróbować. Krem
mleczny ma bardzo charakterystczny i oryginalny smak. Jeśli komuś wydaje sie zbyt mdły, można jako jedna warstwę dodać jakiś kwaśny
dżem, najlepiej
wiśniowy lub
żurawinę. Z takim kwaskowatym posmakiem jest nawet lepszy. Bardzo smakuje dzieciom. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, musicie koniecznie upiec.Składniki:
Biszkopt:6
jajek1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2-3 łyżki
kakaoMasa
mleczna:½ szklanki
mleka¾ szklanki
cukru2 opakowania
cukru waniliowego25 dag
margaryny2 szklanki
mleka w proszku pełnego (niebieskie opakowanie)Polewa:15 dag
czekolady mlecznejokoło 6 łyżek
mlekawiórki z
białej czekoladyBiałka ubić, dodać
cukier i nadal ubijać. Dodać
żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać
mąkę pszenną,
proszek do pieczenia i
kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części.
Mleko zagotować z
cukrem i
cukrem waniliowym. Ostudzić.
Miekką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone
mleko z
cukrami i
mleko w proszku.Na jedną część
biszkoptu wyłożyć masę
mleczną, i przykryć drugą częścią
biszkoptu.
Czekoladę rozpuścić z
mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta, odczekać chwilę aż stężeje i posypać wiórkami
białej czekolady. Schłodzić w lodówce najlepiej przez noc.