Wykonanie
Pin It
Oto kolejna propozycja na świąteczne słodkości: piernikowe
ciasteczka wykonane przy użyciu stempelków. Zamówiłam je kilka dni temu i nie mogłam się im oprzeć ! Postanowiłam je od razu przetestować, mimo, że wzór mało świąteczny, ale rzeczywiście "made with
love" :-). Do testów wybrałam doskonały przepis, według którego piekę pierniczki już od paru lat. Przepis podała
Janka na cin-cinie . Robię go z połowy porcji. Ciasto wymaga dojrzewania, więc trzeba je zagnieść z kilkudniowym wyprzedzeniem. Doskonale się wałkuje, co zdecydowanie ułatwia pracę z wałkiem :).Składniki:2
jajka250 g
cukru750 g
maki pszennej250 ml
miodu250 g tłuszczu8 g
proszku do pieczenia3/4 płaska łyżeczki
sody oczyszczonej25 g
kakao25 g domowej
przyprawy do piernika1/2 łyżeczki
cynamonuWykonanie:Połowę
cukru,
miód i tłuszcz podgrzewamy w garnuszku do połączenia wszystkich składników. Masę odstawiamy do przestudzenia, mieszając raz na jakiś czas.Pozostałą połowę
cukru ubijamy na puszysta masę z
jajkami.W misce mieszamy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy do nich masę jajeczną i
miodową. Wszystko dobrze wyrabiamy, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na parę dni.Po tym czasie ciasto wałkujemy partiami na grubość około 5 mm, podsypując je odrobiną
mąką. Foremkami wykrawamy
ciasteczka, a następnie je stemplujemy. Gotowe
ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni i pieczemy pierniczki około 10 minut. Spód powinien być podpieczony, a wierzch lekko uginać się pod palcem.Po wystudzeniu pierniczki przechowuję w blaszanych puszkach.