Pierniczki Etap I

nazwa

Wykonanie

Moje ciasto na najlepsze świąteczne pierniczki od kilku dni leży już w lodówce i czeka na II turę. Im dłużej poleży tym lepiej, ale radzę trzymać min. tydzień. Kilka ciastek chcę wypiec na Mikołajki, resztę po 6 grudnia żeby kruszały na święta.
A kilka dni przed Wigilią całonocne dekorowanie ciastek, co uwielbiam:)
zdjęcie zrobione po ok. 5 dniach leżakowania, ciasto jest już mocno gęste
składniki:
1 kg mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 jajka
2 szklanki cukru kryształu
250 g margaryny
125 g masła
200 g miodu sztucznego
200 g miodu naturalnego
2 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki przyprawy do piernika
W dużym garnku umieszczamy tłuszcz, cukier, miód, kakao, cynamon i przyprawę do piernika i doprowadzamy do wrzenia. Zaraz po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do zimnej masy dodajemy jajka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą i wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie klejące, ale w czasie leżakowania mocno zgęstnieje. Ciasto przekładamy do plastikowej lub blaszanej miski, przykrywamy szczelnie ściereczką bawełnianą i odstawiamy na min. tydzień (im dłużej tym lepiej).
c.d.n.
:)
moja inspiracja
Źródło:http://etat-mama.blogspot.com/2013/11/pierniczki-etap-i.html