Wykonanie
            Moje ciasto na najlepsze świąteczne pierniczki od kilku dni leży już w lodówce i czeka na II turę. Im dłużej poleży tym lepiej, ale radzę trzymać min. tydzień. Kilka 
ciastek chcę wypiec na Mikołajki, resztę po 6 grudnia żeby kruszały na święta.A kilka dni przed Wigilią całonocne dekorowanie 
ciastek, co uwielbiam:)

zdjęcie zrobione po ok. 5 dniach leżakowania, ciasto jest już mocno gęsteskładniki:1 kg 
mąki pszennej1 łyżeczka 
proszku do pieczenia1 łyżeczka 
sody4 
jajka2 szklanki 
cukru kryształu250 g 
margaryny125 g 
masła200 g 
miodu sztucznego200 g 
miodu naturalnego2 czubate łyżki 
kakao1 łyżeczka 
cynamonu3 łyżki 
przyprawy do piernikaW dużym garnku umieszczamy tłuszcz, 
cukier, 
miód, 
kakao, 
cynamon i 
przyprawę do piernika i doprowadzamy do wrzenia. Zaraz po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do zimnej masy dodajemy 
jajka, 
mąkę przesianą z 
proszkiem do pieczenia i 
sodą i wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie klejące, ale w czasie leżakowania mocno zgęstnieje. Ciasto przekładamy do plastikowej lub blaszanej miski, przykrywamy szczelnie ściereczką bawełnianą i odstawiamy na min. tydzień (im dłużej tym lepiej).c.d.n.:)moja inspiracja