Wykonanie
Moje ciasto na najlepsze świąteczne pierniczki od kilku dni leży już w lodówce i czeka na II turę. Im dłużej poleży tym lepiej, ale radzę trzymać min. tydzień. Kilka
ciastek chcę wypiec na Mikołajki, resztę po 6 grudnia żeby kruszały na święta.A kilka dni przed Wigilią całonocne dekorowanie
ciastek, co uwielbiam:)

zdjęcie zrobione po ok. 5 dniach leżakowania, ciasto jest już mocno gęsteskładniki:1 kg
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody4
jajka2 szklanki
cukru kryształu250 g
margaryny125 g
masła200 g
miodu sztucznego200 g
miodu naturalnego2 czubate łyżki
kakao1 łyżeczka
cynamonu3 łyżki
przyprawy do piernikaW dużym garnku umieszczamy tłuszcz,
cukier,
miód,
kakao,
cynamon i
przyprawę do piernika i doprowadzamy do wrzenia. Zaraz po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do zimnej masy dodajemy
jajka,
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i
sodą i wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie klejące, ale w czasie leżakowania mocno zgęstnieje. Ciasto przekładamy do plastikowej lub blaszanej miski, przykrywamy szczelnie ściereczką bawełnianą i odstawiamy na min. tydzień (im dłużej tym lepiej).c.d.n.:)moja inspiracja