Wykonanie
Witam po dłuższej przerwie. Nawet nie myślałam, że posiadanie dziecka zabiera aż tyle czasu. Adusia rośnie jak na drożdżach i w tym tygodniu skończyła sześć miesięcy. Troszeczkę mamy z nią latania po lekarzach, ale wolimy wszystkie wątpliwości wyjaśnić już teraz, niż później być zawiedzionym, że coś zaniedbaliśmy. W ostatnim czasie dużo się u mnie wydarzyło. Ochrzciliśmy córeczkę, a mnie stuknęła okrągła rocznica urodzin. Cóż latka lecą i nic na to nie poradzimy.W wolnych chwilach zrobiłam piernik z
piwem. Przepis podejrzałam na: http://ugotujmyto.pl/piernik-na-piwie/. Ciasto wyszło bardzo dobre, wilgotne a w smaku nie wyczuwa się
piwa.

SKŁADNIKI20 dag
masła lub
margaryny;3/4 szklanki
cukru (może być brązowy);3/4 szklanki
miodu;2 łyżeczki
przyprawy do pierników;1 łyżka
kakao;3
jajka;1 szklanka
ciemnego piwa (dałam Karmi);2, 5 szklanki
mąki pszennej;1,5 łyżeczki
sody;0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia.WYKONANIEW garnku rozpuszczamy masło/margarynę, dodajemy
cukier,
miód,
kakao i
przyprawę do piernika. Wszystko mieszamy i czekamy, aż
cukier się rozpuści. Wlewamy
piwo i zagotowujemy. Odstawiamy do przestudzenia. Do ostudzonej masy dodajemy 2 szklanki
mąki (0,5 szklanki dodajemy później). W misce ubijamy
jajka i dodajemy je do masy z
piwem, mieszamy. Następnie mieszamy ostatnie pół szklanki
mąki z
sodą i proszkiem i miksujemy ją z masą. Ciasto wlewamy do blaszki (20x23 cm) i pieczemy około 50 minut w 170 stopniach. Smacznego!

A tak wygląda teraz moja Adunia :)