Wykonanie
Przepis na pierniczki mam od 3 lat i co roku robię z niego świąteczne
ciasteczka :) Wypróbowałam już wiele przepisów i wydaje mi się, że ten jest najlepszy :) Nie trzeba nawet czekać aby zmiękły, ponieważ są od razu gotowe do jedzenia :)Składniki:1 kg
mąki (tak jest w przepisie,ale według mnie powinno być jej o wiele więcej bo ciasto jest bardzo mokre - coś ok. 1,3kg - najlepiej dodawać stopniowo i samemu ocenić, czy dana ilość wystarczy)250 g
miodu (może być też sztuczny - bez różnicy)250 g
cukru (można dać trochę więcej)350 g
margaryny1 opak.
przyprawy do piernika1/2 łyżeczki
cynamonu1 i 1/2 łyżeczki
sody1 łyżeczka
proszku do pieczenia5
jajek2 łyżki
kakao1/2 kostki
drożdżyPrzygotowanie:
Miód,
cukier i
margarynę wkładamy do garnuszka i roztapiamy, a następnie przestudzamy. Na stolnicę wysypać
mąkę i dodać resztę składników + oczywiście też roztopiony i ostudzony
miód,
cukier i
margarynę. Wyrobić ciasto tak, aby było jednolite. Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, odrywamy kawałek i wałkujemy na stolnicy obsypanej delikatnie
mąką (aby ciasto się nie przykleiło) i wycinamy foremkami kształty. Blaszkę wysmarować
margaryną i układać na niej pierniczki. Posmarować roztrzepanym
białkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 st.C na ok 5 min.Przed ozdobieniem :
I po :
Smacznego :)