Wykonanie
Już kilka dni po świętach i może przepis powinien pojawić się przed świętami, ale jakoś nie było na to czasu. Dodaję teraz, po świętach też je warto zrobić ! :)Składniki :250 g
mąki pszennej75 g
masła1/3 szkl
cukru1
żółtko3 łyżki płynnego
miodu1 opak
przyprawy do piernika1 kopiasta łyżka
kakao1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodyPrzygotowanie:W garnuszku rozpuszczamy
masło,
cukier,
miód,
przyprawę do piernika,
kakao i
cynamon, a następnie całość studzimy.Do szklanki wsypujemy
sodę i rozpuszczamy ją w 1 łyżeczce zimnej
wody.Do garnuszka z rozpuszczonymi składnikami wlewamy
sodę i mieszamy. Dodajemy
żółtko i ponownie dokładnie mieszamy. Teraz dodajemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i znowu całość ze sobą łączymy. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy je rękami do czasu uzyskania jednolitego ciasta (w razie potrzeby możemy delikatnie podsypać
mąką lub jeśli ciasto jest za gęste dodajemy łyżkę
śmietany).Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy i wycinamy foremkami pierniczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 5-8 min, najlepiej zerkać czy nie są już gotowe, bo to wszystko zależy od piekarnika.Ostudzone pierniczki lukrujemy.
Smacznego ! :)