Wykonanie
Pin It
Przysłowiowym rzutem na taśmę zrobiłam i udekorowałam ostatnie tegoroczne pierniczki . Niniejszym więc, sezon pierniczkowy uważam za zamknięty :). I, żeby już nie było nam za słodko od nadmiaru lukru to postanowiłam je bardzo delikatnie przyozdobić i przykleiłam tylko lukrowe gwiazdki. Wykorzystałam do tego resztki lukru z poprzedniej porcji pierniczków.Składniki:2
żółtka120 g
cukru150 g
miodu120 g
masła400 g
mąki pszennej1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
kakao2 łyżki domowej
przyprawy do piernika1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki mielonej
skórki pomarańczowejDodatkowoOdrobina lukru
cukrowe gwiazdki
Wykonanie:
Miód i
masło podgrzewamy w rondelku na malutkim ogniu do chwili kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy do wystudzenia.
Żółtka ucieramy z
cukrem na puszystą masę.Do miski przesiewamy
mąkę razem z pozostałymi suchymi składnikami, dodajemy masę
żółtkową i
maślaną. Wyrabiamy jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny.Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 -3 kawałki i wałkujemy cienko na grubość 2 -3 mm, podsypując lekko
mąką. Następnie wykrawamy foremkami gwiazdki w różnych rozmiarach.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 7 -8 minut. Po tym czasie blachę wyjmujemy, a pierniczki przekładamy na kratkę.Gdy pierniczki przestygną dekorujemy je gwiazdkami, które przyklejamy na kropelkę lukru.