Wykonanie
Pin It
Dziś kolejna odsłona świątecznych wypieków, pewnie już jedna z ostatnich. Może jeszcze nie macie pomysłu na pierniczki ? Może spodoba się Wam taki pomysł ? Tym razem upiekłam pierniczki w formie choinki i postanowiłam ozdobić je zielonym lukrem i białymi lukrowymi gwiazdkami. W choinkach zrobiłam dziurki, przewlekę przez nie nitkę i powieszę na choince.Składniki:Ciasto2
żółtka120 g
cukru150 g
miodu120 g
masła400 g
mąki pszennej1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
kakao2 łyżki domowej
przyprawy do piernika1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki mielonej
skórki pomarańczowejLukier królewski1
białko1 szklanka
cukru pudruzielony
barwnik spożywczy w proszku
cukrowe gwiazdkiWykonanie:
Miód i
masło podgrzewamy w rondelku na malutkim ogniu do chwili kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy do wystudzenia.
Żółtka ucieramy z
cukrem na puszystą masę.Do miski przesiewamy
mąkę razem z pozostałymi suchymi składnikami, dodajemy masę
żółtkową i
maślaną. Wyrabiamy jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny.Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 -3 kawałki i wałkujemy cienko na grubość 2 -3 mm, podsypując lekko
mąką. Następnie wykrawamy foremkami różne wzory.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 7 -8 minut. Po tym czasie blachę wyjmujemy, a pierniczki przekładamy na kratkę.
Białko ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy do niej
cukier puder, cały czas ubijając.Do gotowego lukru dodajemy odrobinę barwnika i oceniamy kolor. Barwniki rożnych firm mają inną "moc", więc dobrze jest zacząć od małej ilości barwnika, a w razie potrzeby dosypać go więcej.
Lukier przekładamy do dekoratora lub do plastikowego woreczka z wyciętą dziurką i lukrujemy nasze choinki. Na koniec przyklejamy gwiazdki i zostawiamy na kratce do wyschnięcia.