Wykonanie
Przepyszne, mięciutkie i rozpływające się w ustach pierniczki. Gotowe do jedzenia już na następny dzień po przygotowaniu. Dodatkowo, nasze pierniczki możemy ozdobić lukrem - dzięki temu zyskają uroku, niepowtarzalności i oryginalności....a ile zabawy będą miały dzieci....
100 g
masła170 g
miodu100 g
cukru1
jajko1
żółtko jajka330 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
przyprawy do piernika1 łyżka
kakaoLukier:1
białko jaja1,5 szklanki
cukru pudruMasło,
miód oraz
cukier podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia składników - studzimy.
Jajko oraz
żółtko ubijamy. Następnie dodajemy przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia,
kakao oraz
przyprawę do piernika - mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzone
masło z
miodem i
cukrem - łączymy wszystkie składniki. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące możemy dodać niewielką ilość
mąki, jednak nie za dużo. Masę dzielimy na dwie lub trzy części (aby wygodniej nam się rozwałkowywało ciasto) i umieszczamy w zamrażalce na ok. 20 minut (lub w lodówce na ok. 2 godziny).Ciasto wałkujemy na grubość ok. 6-7 mm (na stolnicy oprószonej
mąką).
Z ciasta wykrawamy pierniczki dowolnych kształtów i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze 180 stopni do bardzo lekkiego zrumienienia brzegów. Pierniczki tuż po upieczeniu są miękkie, więc dopiero po lekkim przestudzeniu ściągamy je z blaszki.
Gotowe pierniczki przekładamy i przechowujemy w szczelnym pojemniku lub puszce - dzięki temu zmiękną i zachowają swoją delikatność. Pierniczki już na drugi dzień są miękkie i gotowe do jedzenia jednak im są starsze tym jeszcze smaczniejsze.
Lukier:
Cukier puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy
białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy
cukier puder i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji.
Lukier powinien być lśniący i gęsty.Gotowy
lukier umieszczamy w foliowym woreczku (w kształcie rożka) i obcinamy wierzchołek. Im mniejszy otwór tym precyzyjniejsze zdobienia.Gdyby
lukier okazał się zbyt gęsty dodajemy odrobinę
wody, gdy zbyt rzadki - więcej
cukru pudru.Powstałym lukrem dekorujemy wcześniej przygotowane pierniczki.Wzory to już tylko kwestia naszej fantazji i kreatywności.