ßßß Cookit - przepis na Piernik na piwie

Piernik na piwie

nazwa

Wykonanie

czwartek, 14 Listopad 2013, autor: blue_megi, 4 Komentarzy »
Korzenne ciasto z delikatnym piwnym aromatem.
Składniki:
50 dag mąki pszennej przesianej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia
25 dag miodu
15 dag cukru
10 dag masła
100 ml ciemnego piwa
5 jajek (osobno żółtka i białka)
1 łyżka przyprawy do piernika
W rondelku (na małym ogniu) podgrzewamy piwo z miodem i cukrem. Mieszamy cały czas, aż cukier się rozpuści a masa zagotuje. Dodajemy przyprawę do piernika, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po kolei żółtka i połową mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Ucierając wlewamy powoli połowę miodowej masy. Mieszamy. Dodajemy resztę mąki oraz masy. Starannie mieszamy (ciasto jest bardzo gęste).
Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy z ciastem.
Przekładamy ciasto do natłuszczonej foremki keksowej. Pieczemy przez godzinę w 185 stopniach. Studzimy i lukrujemy.
Smacznego!
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasta/piernik-na-piwie