Wykonanie
czwartek, 14 Listopad 2013, autor: blue_megi, 4 Komentarzy »Korzenne ciasto z delikatnym piwnym aromatem.
Składniki:50 dag
mąki pszennej przesianej z 2 łyżeczkami
proszku do pieczenia25 dag
miodu15 dag
cukru10 dag
masła100 ml
ciemnego piwa5
jajek (osobno
żółtka i
białka)1 łyżka
przyprawy do piernikaW rondelku (na małym ogniu) podgrzewamy
piwo z
miodem i
cukrem. Mieszamy cały czas, aż
cukier się rozpuści a masa zagotuje. Dodajemy
przyprawę do piernika, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po kolei
żółtka i połową
mąki przesianej z
proszkiem do pieczenia. Ucierając wlewamy powoli połowę miodowej masy. Mieszamy. Dodajemy resztę
mąki oraz masy. Starannie mieszamy (ciasto jest bardzo gęste).
Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy z
ciastem.Przekładamy ciasto do natłuszczonej foremki keksowej. Pieczemy przez godzinę w 185 stopniach. Studzimy i lukrujemy.Smacznego!