ßßß
Składniki:50 dag mąki pszennej przesianej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia25 dag miodu15 dag cukru10 dag masła100 ml ciemnego piwa5 jajek (osobno żółtka i białka)1 łyżka przyprawy do piernikaW rondelku (na małym ogniu) podgrzewamy piwo z miodem i cukrem. Mieszamy cały czas, aż cukier się rozpuści a masa zagotuje. Dodajemy przyprawę do piernika, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po kolei żółtka i połową mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Ucierając wlewamy powoli połowę miodowej masy. Mieszamy. Dodajemy resztę mąki oraz masy. Starannie mieszamy (ciasto jest bardzo gęste).Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy z ciastem.Przekładamy ciasto do natłuszczonej foremki keksowej. Pieczemy przez godzinę w 185 stopniach. Studzimy i lukrujemy.Smacznego!