Wykonanie
Pięknie prezentujące się piernikowe choinki to idealna, jadalna dekoracja na świąteczny stół, a także świetny pomysł na prezent dla bliskiej osoby. Do przygotowania choinek potrzebne są specjalne wykrawaczki w formie gwiazdek lub kwiatków o tym samym kształcie jednak w rożnych rozmiarach (ja korzystałam z zestawu foremek-kwiatków gdzie było 6 elementów).Choinki z
Czekoladowych Pierniczków - Składniki: (ok. 6 choinek)
100 g
masła170 g
miodu100 g
cukru trzcinowego100 g
gorzkiej czekolady2
jajka330 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
przyprawy do piernika2 łyżki
kakaoLukier:2
białka jaj3 szklanki
cukru pudruok. łyżka
cukru pudru do oprószenia
cukrowe perełki (opcjonalnie)Miękkie Pierniczki z Lukrem - Sposób przygotowania:
Masło,
miód,
cukier oraz
czekoladę podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia składników - studzimy.
Jajka ubijamy. Następnie dodajemy przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia,
kakao oraz
przyprawę do piernika - mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzoną
czekoladę z
masłem,
miodem i
cukrem - łączymy wszystkie składniki. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące możemy dodać niewielką ilość
mąki, jednak nie za dużo. Masę dzielimy na dwie lub trzy części (aby wygodniej nam się rozwałkowywało ciasto) i umieszczamy w zamrażalce na ok. 20 minut (lub w lodówce na ok. 2 godziny).
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm (na stolnicy oprószonej
mąką).
Z ciasta wykrawamy pierniczki w kształcie kwiatków lub gwiazdek o rożnych rozmiarach. U mnie jedna choinka składa się z 13 elementów (3 x najmniejsze kwiatki, oraz 2 x po pozostałych wielkościach foremek). Pierniki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Pierniczki tuż po upieczeniu są miękkie, więc dopiero po lekkim przestudzeniu ściągamy je z blaszki. Uważajmy, aby nie przypalić
ciastek, ponieważ ze względu na ciemną barwę podczas pieczenia nie widać kiedy pierniki zaczynają się rumienić.
Lukier:
Cukier puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy
białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy
cukier puder i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji.
Lukier powinien być lśniący i gęsty. Gdyby okazał za rzadki dodajemy więcej
cukru pudru, gdy zbyt gęsty - odrobinę
wody.
Na największą gwiazdkę wykładamy porcję lukru (ok. łyżeczkę) i przykładamy kolejny piernik tej samej wielkości. Następnie znów wykładamy
lukier i przykładamy mniejszy pierniczek, czynności powtarzamy do wyczerpania
ciasteczek przygotowanych na jedną choinkę stopniowo zmniejszając porcję wykładanego lukru. Wierzchołek przystrajamy najmniejszą gwiazdką.Wskazówka: Aby uniknąć ześlizgnięcia się choinki pod wpływem dużej liczby warstw i lukru po zbudowaniu ok. 4 pięter można choinki wstawić na kilkanaście minut do lodówki, aby
lukier zdążył zastygnąc. Dopiero następnie tworzymy kolejne warstwy choinek - wtedy z pewnością choineczki wyjdą nam piękne i proste jak z bajki.Dodatkowo nasze choinki możemy przyozdobić cukrowymi koralikami. W tym celu gotowy
lukier (ten sam, którego używaliśmy do sklejania choinek) umieszczamy w foliowym woreczku (w kształcie rożka) i obcinamy wierzchołek. W miejscu gdzie chcemy przykleić "bombkę" wyciskamy odrobinę lukru i od razu przykładamy cukrow ą perełkę.Gotowe choinki oprószamy
cukrem pudrem.
źródło inspiracji: zszywka.pl