Wykonanie
To już ostatni dzwonek na świąteczne pierniki. Dlatego korzystam z wolnej soboty i zamieniam mieszkanie w mini cukiernię ;)Pierniczki(przepis na ok 80-100sztuk w zależności od wielkości foremek)Inspiracja
550g
mąki pszennej300g
miodu100g
cukru pudru120g
masłajajko2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 opakowania
przyprawy do piernika2 łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki prawdziwego
kakaoZaczynamy od
miodu. Podgrzewamy go razem z
masłem w rondelku z grubym dnem. Składniki powinny się rozpuścić i połączyć.Do dużej miski przesiewamy
mąkę,
cukier puder,
przyprawę do piernika,
proszek do pieczenia,
cynamon i
kakao. Dodajemy
jajko i rozpuszczony
miód z
masem. Zagniatamy, aż powstanie elastyczne i gładkie ciasto. W razie potrzeby ( gdy za bardzo kei nam się do rąk) można podsypac więcej
mąki.
Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Każdy z nich rozwałkowujemy i wykrawamy z niego
ciasteczka w dowolnym kształcie. Następnie układamy je na blaszce , wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 8 minut.
Upieczone przekładamy na kratkę do wystygnięcia.
Pierniczki po upieczeniu robią się twarde, oczywiście z czasem robią się miękkie. Jeśli jednak chcemy ten proces przyspieszyć, powinniśmy włożyć je do metalowej puszki z kawałkami
jabłka.Możemy je także dowolnie dekorować, zapakować i wręczyć ukochanej osobie, jako prezent świąteczny ;)