ßßß
550g mąki pszennej300g miodu100g cukru pudru120g masłajajko2 łyżeczki proszku do pieczenia2 opakowania przyprawy do piernika2 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki prawdziwego kakaoZaczynamy od miodu. Podgrzewamy go razem z masłem w rondelku z grubym dnem. Składniki powinny się rozpuścić i połączyć.Do dużej miski przesiewamy mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, cynamon i kakao. Dodajemy jajko i rozpuszczony miód z masem. Zagniatamy, aż powstanie elastyczne i gładkie ciasto. W razie potrzeby ( gdy za bardzo kei nam się do rąk) można podsypac więcej mąki.
Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Każdy z nich rozwałkowujemy i wykrawamy z niego ciasteczka w dowolnym kształcie. Następnie układamy je na blaszce , wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 8 minut.
Upieczone przekładamy na kratkę do wystygnięcia.
Pierniczki po upieczeniu robią się twarde, oczywiście z czasem robią się miękkie. Jeśli jednak chcemy ten proces przyspieszyć, powinniśmy włożyć je do metalowej puszki z kawałkami jabłka.Możemy je także dowolnie dekorować, zapakować i wręczyć ukochanej osobie, jako prezent świąteczny ;)