ßßß
Składniki na ok. 100-120 sztukpół szklanki miodu (lepszy naturalny, ale może być też sztuczny)160 g masłaszklanka cukru pudru2 jajka4,5 szklanki mąki pszennej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczaenia (ew. sody)3 łyżki przyprawy do piernikaopcjonalnie: 1 łyżeczka kakao - ciasteczka będą ciemniejszeMiód, masło i cukier podgrzać w garnuszku i wymieszać, do rozpuszczenia się cukru, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać więcej płynnego miodu do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Polecam trochę schłodzić.Wałkować na stolnicy na grubość 2 – 3 mm lekko podsypując mąką. Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 8 minut w temperaturze 170ºC.Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Mogą leżeć długo, więc spokojnie można je przygotować nawet kilka tygodni przed świętami. My zawsze lukrujemy je później, tuż przed wigilią

