Wykonanie
PierniczkiPierwsze tegoroczne pierniczki. Nie wiem czy ostatnie, bo widząc ile dziś zostało zjedzonych zaraz po upieczeniu mam wątpliwości, czy doczekają świąt:) Jeszcze nie ozdobione. Lukrowanie planujemy na dwa dni przed wigilią, oczywiście o ile pierniki jeszcze będą:)Przepis zaczerpnięty z portalu Moje Wypieki.
Składniki na ok. 100-120 sztukpół szklanki
miodu (lepszy naturalny, ale może być też sztuczny)160 g
masłaszklanka
cukru pudru2
jajka4,5 szklanki
mąki pszennej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczaenia (ew.
sody)3 łyżki
przyprawy do piernikaopcjonalnie: 1 łyżeczka
kakao -
ciasteczka będą ciemniejsze
Miód,
masło i
cukier podgrzać w garnuszku i wymieszać, do rozpuszczenia się
cukru, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać więcej płynnego
miodu do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Polecam trochę schłodzić.Wałkować na stolnicy na grubość 2 – 3 mm lekko podsypując
mąką. Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 8 minut w temperaturze 170ºC.Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Mogą leżeć długo, więc spokojnie można je przygotować nawet kilka tygodni przed świętami. My zawsze lukrujemy je później, tuż przed wigilią