Wykonanie
Składniki :240g
masła3 łyżki
miodu400 g
cukru pudru600 g
mąki pszennej4 łyżeczki
cynamonu3 łyżki
kakao2
jaja całe2
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliW garnuszku z grubym dnem rozpuścić
masło,
cukier puder i
miód mieszając i doprowadzając do wrzeni. Po rozpuszczeniu składników pozostawić do ostygnięcia.W mikserze [lub w misce] wymieszać
mąkę,
cynamon,
proszek do pieczenia,
kakao i szczyptę
soli, pod koniec dodać całe
jaja i
żółtka. Do wymieszanych składników dodać masę z
masła,
miodu i
cukru. Po wymieszaniu [ najlepiej ręką] ciasto podzielić na dwie części, każda z nich owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc, ewentualnie na 2-3 godzinki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na mniej więcej 0,5cm i wykrawać foremkami kształty.
Ciastka układać na papierze do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku na 180*C przez około 10-12 minut. Upieczone pierniczki pozostawić do ostygnięcia i dopiero takie
ciasteczka można dekorować według uznania.
WESOŁYCH ŚWIĄT !