Wykonanie
Na Święta nie może zabraknąć
domku z piernika, bo co to by były za Święta ;) a przy pieczeniu
domku rozchodzą się niesamowite aromaty :)
Składniki na domek + dekorację:600 g
mąki pszennej250 g
masła200 g
cukru7 łyżek płynnego
miodu1,5 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia40 gr
przyprawy do piernikałyżka
kakaoPrzy wykonywaniu Chatki z piernika jest potrzebny szablon, który trzeba wyciąć i odrysować na rozwałkowanym cieście. Do mojej chatki wykonane zostały następujące szablony: Dach 10 cm na 15 cm; Ściana boczna z oknem 13 cm na 7 cm (w tej ścianie należy wyciąć okienka), Przód i tył chatki 11 cm na 16 cm (w najwyższym punkcie) i 7 cm (przy ścianie), Podstawa 20 cm na 18 cm.Do garnuszka wkładamy
masło,
miód i
cukier. Podgrzewamy do rozpuszczenia
masła i
cukru. Odstawiamy do ostygnięcia. Do miski przesiać
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia i
przyprawę. Dokładnie wymieszać suche składniki. Dodać przestudzoną masę
miodową. Dokładnie wymieszać aż powstanie zwarta masa. W razie konieczności dodać
mąki lub
miodu. Masę piernikową wałkujemy na grubość około 5 mm. Wycinamy wszystkie elementy
domku jaki i dodatkowe pierniczki do ozdoby (ja w okienka włożyłam pokruszone landrynki dzięki temu powstały szybki). Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 12 minut w temperaturze 180 stopni C. Przełożyć na kratkę do wystudzenia.
Lukier do dekoracji:1
białkoponad szklanka
cukru pudruBiałka utrzeć razem z
cukrem na gładki
lukier (musi być bardzo gęsty)Czas na sklejanie
domku, trzeba przy tym trochę cierpliwości :) Oczywiście jako kleju używamy lukru. Na sam koniec zostaje najlepsze, dekoracja to już pozostawiam waszej inwencji twórczej.