ßßß
kostka masła250 g miodu150 g cukru1 jajko600 g mąki30 g proszku do pieczenia1 opakowanie przyprawy do piernika50 g ciemnego kakaoNa lukier:150 g cukru pudru1 białkosok z połówki cytrynyPRZYGOTOWANIE
W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i miód. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy jajko i mieszamy.Na stolnicę wysypujemy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Dodajemy miodową masę i zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki.Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12 minut.Ucieramy lukier i za pomocą szprycy lub zwykłego pędzelka dekorujemy przestudzone pierniczki. Jeśli lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru, gdy zrobi się za gęsty - soku z cytryny.Gotowe pierniczki przekładamy do metalowej puszki. Jeśli chcemy by szybko zmiękły wkładamy kawałki jabłek (wymieniamy co drugi dzień, by nie spleśniały).Pyszne serduszka z piernika gotowe :) Smacznego!Pierniczki biorą udział w konkursie Amica - trzymajcie kciuki :)https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4
