Wykonanie
Bardzo proste, pyszniutkie
kakaowe pierniczki z lukrem.Oczywiście można je zrobić w dowolnym kształcie - ja tym razem postawiłam na piernikowe
serca : )SKŁADNIKI (na około 130 pierniczków)Na ciasto:
kostka
masła250 g
miodu150 g
cukru1
jajko600 g
mąki30 g
proszku do pieczenia1 opakowanie
przyprawy do piernika50 g ciemnego
kakaoNa
lukier:150 g
cukru pudru1
białkosok z połówki
cytrynyPRZYGOTOWANIE
W rondlu rozpuszczamy
masło, dodajemy
cukier i
miód. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy
jajko i mieszamy.Na stolnicę wysypujemy
mąkę, mieszamy z
proszkiem do pieczenia,
przyprawą do piernika i
kakao. Dodajemy
miodową masę i zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki.Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12 minut.Ucieramy
lukier i za pomocą szprycy lub zwykłego pędzelka dekorujemy przestudzone pierniczki. Jeśli
lukier jest za rzadki dodajemy więcej
cukru, gdy
zrobi się za gęsty -
soku z cytryny.Gotowe pierniczki przekładamy do metalowej puszki. Jeśli chcemy by szybko zmiękły wkładamy kawałki
jabłek (wymieniamy co drugi dzień, by nie spleśniały).Pyszne serduszka z piernika gotowe :) Smacznego!Pierniczki biorą udział w konkursie Amica - trzymajcie kciuki :)https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4