Wykonanie
Lada chwila nadejdą Święta Bożego Narodzenia, a grudzień to miesiąc, w którym odbywają się Wigilie w rożnych miejscach, byśmy mogli się podzielić opłatkiem i życzyć sobie nawzajem Wszystkiego Co Najlepsze nie tylko w rodzinnym gronie.Tak też było i u mnie. W naszym klubie w grupie plastycznej "Impresja" także odbyło się spotkanie wigilijne. I na to spotkanie przygotowałam pierniczki.Pierniczki Ekspresowe3 szklanki
mąki (2,5 szklanki do ciasta, reszta do podsypania w trakcie wyrabiania i wałkowania)100 g
masła100 g
miodu100 g
cukru2 duże
jajka2 łyżeczki
przyprawy do piernika2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaosok z jednej
cytrynyok.150 g
cukru pudruposypka do dekoracji
Masło rozpuścić z
miodem i odstawić do przestygnięcia. W malakserze połączyć suche składniki, po czym dodać wystudzone
masło z
miodem i
jajka. Następnie ciasto przełożyć na blat podsypany resztą
mąki, zagnieść i rozwałkować. Wykrawać foremkami dowolne kształty pierniczków.Piec w temp. 180"C przez ok.10-15 minut.
Sok z cytryny wymieszać z
cukrem pudrem do uzyskania gładkiej konsystencji. Wystudzone pierniczki polukrować i posypać posypką.Pierniczki w czasie
trwania naszej Wigilii rozeszły się jak świeże bułeczki. :)