Jedne z moich ulubionych, zimowych ciasteczek, to kruche ciasteczka o lekkim smaku orzechowym z lukrem cytrynowym. A jakie są Wasze ulubione ciasteczka? Przypominam o trwającym konkursie, w którym do wygrania jest przecudna, różowa waga od Opa & Company .Składniki:- 2 szklanki mąki- 2 łyżki cukru- 1 jajko- 1 łyżeczka przyprawy do słodkich wypieków- 1 kostka masła- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia- papier do pieczeniaNa lukier:- 1 białko z jajka- cukier puder- sok z połowy cytrynyPrzygotowanie:Do miski wsypuję mąkę, przyprawę do słodkich wypieków, cukier, proszek do pieczenia. Dodaję jajko i masło. Zagniatam ciasto. Wałkuje go na około 0,5 cm grubości i wycinam ciasteczka. Piekę w 180 stopniach przez 20 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kiedy przestygną smaruje je lukrem.Lukier:Białko ubijam mikserem. Kiedy zaczyna przyjmować konsystencje piany, dodaję sok z cytryny i cukier puder aż masa stanie się gęsta. Nakładam na ciasteczka łyżeczką.