Wykonanie
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy i magiczny czas, który nieodłącznie związany jest z pieczeniem. W przygotowaniu pysznych wypieków pomaga konsumentom kostka do pieczenia
Kasia. W tym roku
marka Kasia chce także podzielić się radością z tymi, którzy najbardziej tego potrzebują. Wystarczy kupić dwa opakowania kostki Kasi, by wesprzeć stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce i potrzebujące dzieci, a dodatkowo zyskać szansę na wygranie 2000 zł – które możemy przeznaczyć na przygotowanie wyjątkowych świąt dla naszej rodziny.Symbolem akcji „2
razy więcej radości” będą bożonarodzeniowe pierniczki, tradycyjnie przygotowywane w czasie świąt w naszych domach.trudność: łatweczas przygotowania: 60 minut + czas pieczenia 4 (blachy) x 15 minutok. 70 sztukciasto:950 g
mąki pszennej1 kostka do pieczenia
Kasia (250 g)200 g
cukru pudru250 g
miodu3
żółtka1
jajko2 łyżeczki
proszku do pieczenia40 g
przyprawy do piernikówewentualnie łyżka
kakaolukier:2 szklanki
cukru pudru2
białka jajkaew.
barwnik spożywczySposób przygotowania:1. Wszystkie sypkie składniki na ciasto przesiej do miski, dodaj
miód, kostkę do pieczenia
Kasia,
żółtka i
jajko, wymieszaj dokładnie mikserem.2. Następnie przełóż całość na stół i szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.3. Rozwałkuj na podsypanym
mąką stole na grubość około 4 mm i powycinaj foremkami pierniczki.4. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz w 180℃ 10-15 minut. Odstaw do wystygnięcia.5.
Cukier puder utrzyj z
białkami na gęsty, gładki
lukier. Jeśli jest zbyt rzadki, dodaj więcej
cukru pudru i udekoruj nim pierniczki. Biały
lukier możesz łatwo zabarwić szczyptą
barwnika spożywczego.I Ty w nadchodzące święta – dziel się radością!Wesołych Świąt!